Al het nieuws

Tweede Kamer neemt motie aan; de bal ligt nu bij de regering

Van een onzer verslaggevers
Den Haag - De terugkeer van ministersplaatsen voor Caribische studenten is een stap dichterbij gekomen. Gisteren nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin de Nederlandse regering wordt verzocht om de ministersplaatsen, of een gelijksoortige regeling, te herintroduceren en de Kamer voor het zomerreces te informeren.

MinistersplaatsenVan de 15 partijen in de Tweede Kamer, stemden er 10 voor de motie van DENK-Kamerlid Dogukan Ergin en mede-indieners Jan Paternotte (D66) en Don Ceder (ChristenUnie). De vijf partijen PVV, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden tegen.
De ministersplaatsen zijn ooit bedacht om voor Caribische studenten de kans groter te maken om een studie in Nederland te kunnen volgen, waarbij de toelating volgens loting plaatsvindt, zoals onder meer bij veel medische studies het geval is. Met de ministersplaatsen werden er dus eigenlijk opleidingsplaatsen gereserveerd voor studenten vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk.
In 2017 is deze regeling afgeschaft. Zoals ook uit de inhoud van de motie is op te maken, was het aantal ministerplaatsen vrijwel verwaarloosbaar ten opzichte van het totaal. Maar het ontbreken ervan heeft wel degelijk invloed op de beschikbaarheid van onder andere lokale medisch specialisten.
Als initiatiefnemer licht Ergin aan het Antilliaans Dagblad toe hoe hij tot deze motie is gekomen. ,,In 2019 was ik op werkbezoek in het Caribisch deel van het Koninkrijk (als beleidsmedewerker van DENK) en tijdens onze gesprekken kwam dit (de afschaffing van de ministersplaatsen, red.) veelvuldig aan de orde. Nu ben ik een paar maanden Kamerlid en zag ik dat de regering de zoveelste belofte om de ministersplaatsen mogelijk te maken niet had uitgevoerd. Daarom heb ik het initiatief genomen om met een uitspraak van de Kamer een grote fout die in 2017 is gemaakt eindelijk recht te zetten.”
Hoewel het aannemen van de motie niet betekent dat de ministersplaatsen per definitie weer terugkeren, is er wel een belangrijke stap gezet. Het is nu aan de regering om met een inhoudelijke reactie te komen. Ergin ziet het met vertrouwen tegemoet dat voor de zomer de seinen op groen worden gezet voor de herintroductie van de oude regeling, of de introductie van een soortgelijke regeling. ,,Ik verwacht niets anders dan dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dit hoe dan ook gaat regelen. En anders hebben we daar een stevig debat over, waarom de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer niet wordt uitgevoerd.”
Het DENK-kamerlid zegt dit onderwerp nauwlettend te blijven volgen ‘om ervoor te zorgen dat er genoeg vakmensen van eigen bodem van de eilanden hun werk kunnen doen’.
Voor AMA (Asosiashon Médiko di Antias) markeert de aangenomen motie een gedenkwaardig moment. De (bio)medische vereniging voor Caribische studenten strijdt dan ook al enkele jaren voor de terugkeer van ministersplaatsen. ,,AMA gelooft dat dit een stap in de goede richting is naar toegankelijkheid voor lotingsstudies voor Caribische studenten. Hopelijk zal het ook op termijn terugkeer naar de eilanden bevorderen”, zo schrijft de organisatie op haar socialemediakanalen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.