Al het nieuws

Statenleden betreuren afwijzing vergadering Ennia

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drie Statenleden, te weten Ana-Maria Pauletta (PAR) en Giselle Mc William (MAN) van de oppositie en coalitiegenoot Gwendell Mercelina (PNP) betreuren het dat premier Gilmar Pisas (MFK) in een brief aan de Staten heeft aangegeven geen informatie te kunnen geven over Ennia.

EnniaDe twee oppositieleden die een vergadering over het Ennia-debacle aanvroegen, beschouwen dit als een ondermijning van de democratie. Mercelina benadrukt dat het, ongeacht wie de vergadering aanvraagt, in het belang van het eiland is dat alle partijen samenwerken om de Ennia-problematiek op te lossen en de toekomst van Curaçao veilig te stellen.
Als reden geeft de premier op dat er onderhandeld wordt met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Nederlandse regering. ,,Partijen hebben beperkt de tijd om tot afspraken te komen. En om dit in alle rust te kunnen doen is een mediastilte afgesproken”, aldus Pisas.
Door het Ennia-debacle dreigen 30.000 personen een groot gedeelte van hun pensioen kwijt te raken. De regering van Curaçao heeft ondertussen een toezegging van Nederland gekregen om 1,2 miljard gulden als lening te krijgen om te voorkomen dat de polishouders straks naar hun spaarcenten kunnen fluiten. Het College financieel toezicht (Cft) heeft een negatief advies voor deze lening gegeven omdat met de lening de overheidsschuld te hoog wordt met alle gevolgen van dien.
Pauletta is behalve teleurgesteld, vooral bezorgd over wat zij beschouwt als ‘een bedreiging voor de Curaçaose democratie’. ,,Pisas pleitte als Statenlid altijd voor transparantie. Nu hij zelf op die stoel zit, lijkt hij echter te vergeten waar hij zelf voor stond.” Volgens Pauletta toont de afwijzing een gebrek aan bereidheid om verantwoording af te leggen en weinig respect voor het hoogste orgaan van het land. Ze vraagt retorisch: ,,Denkt hij dat hij zaken met Nederland kan regelen zonder te bespreken wat het beste is voor ons volk? Nou, dan heeft hij het helemaal mis. Pisas lijkt te vergeten dat wat hij ook wil bereiken met zijn voorstellen, hij vroeg of laat naar de Staten moet komen voor goedkeuring en het afleggen van verantwoording.”

‘Ennia is van nationaal belang’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.