Al het nieuws

Voor het eerst beeld van aantal ongedocumenteerden op scholen Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao telt circa 1.622 ongedocumenteerde schoolgaande kinderen. Dat meldt de kabinetschef van de minister van Justitie in een opvallende post op LinkedIn. ,,De geruchten zijn waar”, aldus Saran Inderson.

Schoolkinderen1,,Er wordt binnen het ministerie van Justitie keihard gewerkt aan een beleid ten aanzien van de grote populatie ongedocumenteerden op het eiland. Daarbij luidt de instructie van de Raad van Ministers dat de nadruk van dit beleid zich met name dient te richten op de ongedocumenteerde minderjarigen op het eiland. Met 1.622 ongedocumenteerde schoolgaande kinderen is de noodzaak van dit beleid evident.”
Inderson is de naaste kabinetsmedewerker van Justitieminister Shalten Hato (MFK). Op de vraag om nadere informatie hierover, zoals de bron van dit cijfer en het document waarin dit staat vermeld, geeft zij aan dat de officiële verwerking ervan nog dient plaats te vinden.
Voor nadere informatie wordt verwezen naar het ministerie van OWCS (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport), want in het kader van het beleid dat Justitie bezig is op te stellen is de nodige informatie vanuit OWCS ontvangen; een en ander met name omdat het beleid zich moet toespitsen op minderjarigen.
De redactie van het Antilliaans Dagblad geeft bij beide ministeries aan hier aandacht aan te willen besteden, gezien de grootte van de groep die het betreft en de ernst van de situatie die dit aantoont.
Een hoge functionaris van OWCS legt desgevraagd uit dat het ministerie vorig jaar de Centraal Landelijke Onderwijs Applicatie (Cloa) heeft geactiveerd, waarmee de schoolbesturen de nodige informatie verschaffen. In dit systeem is het invoeren van een sédula verplicht. In sommige gevallen wordt een paspoortnummer verstrekt.
Dit systeem vormt mede de basis voor de financiering van het onderwijs, dat per leerling gaat. In totaal zijn er op Curaçao iets minder dan 30.000 scholieren; van het basisonderwijs tot en met secundair beroepsonderwijs (sbo).
Omdat er een wettelijke leerplicht geldt voor alle kinderen op het eiland in de leeftijd van vier tot achttien jaar, moeten ook ongedocumenteerde jongeren onderwijs krijgen en volgen. Op grond van het Cloa-systeem is er recentelijk voor het eerst een concreter beeld van de scholieren die geen sédula of andersoortig identiteitsbewijs kunnen aantonen.
Overigens is niet alle informatie binnen, aangezien de onderwijsinstellingen nog bezig zijn met het invullen ervan. Ook moet het Bevolkingsregister Kranshi nog bepaalde handelingen verrichten, waardoor het aantal van 1.622 volgens de medewerker nog kan afnemen.
Wel wijst de OWCS-functionaris erop dat er - omgekeerd - ook een groep ongedocumenteerde jongeren is die niet staan ingeschreven bij een school en dat deze dus (nog) niet zijn meegeteld in de genoemde hoeveelheid.
Al met al is het voor zowel Onderwijs als Justitie van belang om op basis van de gegevens beleid te ontwikkelen voor deze vrij aanzienlijke groep ongedocumenteerde schoolgaande kinderen op Curaçao. Een snelle rekensom leert dat het toch al snel gaat om ruim 5 procent van de schoolgaande populatie.
Overigens valt deze groep na hun achttiende tussen wal en schip; er is dan geen leerplicht meer, maar zonder papieren mogen zij wettelijk gezien niet aan het werk en kunnen zij ook geen vervolgonderwijs - bijvoorbeeld aan de universiteit - volgen, aldus de functionaris. Voor hen is apart beleid vereist.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.