Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Hushang Ansary heeft hoger beroep aangetekend in de zaak-SunResorts (Mullet Bay) op Sint Maarten, een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste asset van verzekeringsconcern Ennia op Curaçao.

sunresortsDit krijgt het Antilliaans Dagblad bevestigd. Begin oktober verloor Ansary het kort geding waarin de rechter in Philipsburg bepaalde dat niet hij maar Ennia (dat onder de werking van de noodregeling valt) eigenaar is van SunResorts, wat de weg vrijmaakt om het gebied bij Mullet Bay te gelde te maken voor Ennia-polishouders.
Het duurde lang voordat de Amerikaanse miljardair van Iraanse afkomst in beroep ging, maar hij was nog net op tijd. Bijzonder bij het hoger beroep is dat de Curaçaose advocaat Mirto Murray - die Ansary ook bijstaat in de aansprakelijkheidsprocedure op Curaçao - het hoger beroep officieel heeft ingediend, terwijl de meeste documenten met inhoudelijke grieven afkomstig zijn van advocaat Achim Henriquez.
Laatstgenoemde had zich overigens eerder teruggetrokken als raadsman van zijn cliënt Ansary. Het vonnis van 7 oktober in verband met de zaak-SunResorts vermeldt dat ‘gemachtigde mr. A.K.E. Henriquez bij e-mailbericht van 5 oktober 2022 heeft meegedeeld te zijn gedesisteerd’. Op vragen van deze krant zegt Henriquez ‘over die zaak geen mededelingen te kunnen doen’.
Feit is dat namens Ansary een beroepschrift is ingediend. Daarop zou door de tegenpartijen (Ennia en SunResorts; laatstgenoemde met nieuwe door de Centrale Bank namens Ennia benoemde directeuren) intussen zijn gereageerd. De rechter moet een datum voor de behandeling bepalen; naar verluidt kan dit in februari zijn.
In oktober bepaalde het Gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten dat het verweer van Ansary dat niet Ennia maar nog altijd hijzelf eigenaar is van SunResorts (en daarmee Mullet Bay) faalt. Daarmee zou Ennia, dat in verband met de noodregeling wordt bestuurd door de Centrale Bank, kunnen beschikken over SunResorts, dat een aanzienlijk deel uitmaakt van de totale bezittingen van de grote verzekeringsmaatschappij.
,,Het vonnis is daarom van groot belang voor de duizenden polishouders van Ennia, omdat de CBCS op deze manier door kan gaan met de ‘herstructurering’ van de verzekeraar”, berichtte deze krant drie maanden geleden. Belangrijk omdat Ennia Caribe Leven kampt met een aanzienlijk solvabiliteitstekort, mede door grootschalige onttrekkingen door grootaandeelhouder Ansary - met medeweten van ex-bestuurders en onder toeziend oog van voormalige commissarissen. Zij werden op 29 november 2021, in eerste aanleg, veroordeeld voor een schadebedrag van ruim een miljard gulden; in deze zaak dient het hoger beroep in maart aanstaande.
De noodregeling duurt al sinds medio 2018. Al daarvóór en ook sindsdien weigert Ansary bij- of terug te storten. In het kader van de herstructurering van Ennia werd eerder al Banco di Caribe als Ennia-bezit verkocht en te gelde gemaakt ten behoeve van de Ennia-polishouders. Met SunResorts heeft de CBCS hetzelfde voor ogen. Daarom werd tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering op 1 augustus 2022 Ansary als enige directeur ontslagen en werden Geomaly Martes en Mike Alexander in zijn plaats benoemd. Om in eerste instantie orde op zaken te stellen, administratief en anderszins, en ondertussen wordt onderzocht of het beter is het registergoed Mullet Bay te verkopen ‘as is where is’ of te (doen) ontwikkelen. Het doel is om er zoveel mogelijk uit te halen ten behoeve van de Ennia-polishouders. Nu is het afwachten wat de uitkomst is van de hogerberoepsprocedure. Volgens ingewijden appelleert Ansary alles ‘om tijd te winnen’.
In eerste instantie waren bij de rechtszaak op Sint Maarten naast Ansary ook Ralph Palm en Clarence Derby betrokken, maar zij hebben geen hoger beroep aangetekend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.