Al het nieuws

Scholen krijgen informatie over hoe mishandeling te herkennen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Bos di Hubentut heeft een Signalenkaart Relationeel Geweld en Kindermishandeling gelanceerd. Daarnaast heeft de stichting die zich inzet voor de preventie van kindermishandeling, een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Arubaanse stichting Mi Voz ta Bo Voz.

F01 Signalenkrt kindermishandeling 1De overeenkomst werd getekend door Lisette Gomes (Aruba) en Anne-Sheila Albertoe (Curaçao). De twee organisaties gaan gezamenlijk optrekken om bewustwordingscampagnes in de scholen en samenleving uit te voeren. Doel is de preventie van kindermishandeling en met name seksueel misbruik. Ook promoten de organisaties gezonde seksualiteit en belichten ze de rechten van kinderen.

Daarnaast is het verzorgen van trainingen een onderdeel van deze samenwerking. De trainingen zijn gericht op het bevorderen van deskundigheid bij de aanpak van kindermishandeling. De samenwerkingsovereenkomst is voorlopig aangegaan voor een periode van drie jaar en eindigt op 20 oktober 2025.

Eerbetoon aan Jeanne Henriquez
De presentatie van de signalenkaart van Bos di Hubentut was vrijdag en gaat ook over huiselijk geweld. Volgens de stichting worden signalen van huiselijk geweld soms over het hoofd gezien. De kaart bevat in een oogopslag signalen die kunnen gelden voor het slachtoffer en de pleger, en die kunnen wijzen op dat er sprake is van huiselijk geweld.
De kaarten geven per leeftijdsgroep, 0-4, 4-12, 12-18 jaar en volwassenen, een overzicht van signalen. Sommige signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. Enkele thema’s die in de signalenkaart behandeld worden zijn: mensenhandel, loverboys, zwangerschap en liefdestaal. Ook is er een telefoonlijst in de signalenkaart opgenomen met de nummers van lokale hulporganisaties. Docenten of hulpverleners die signalen van kindermishandeling of relationeel geweld herkennen, kunnen dan contact opnemen met de desbetreffende organisatie om een melding te doen.

De Signalenkaart is opgedragen aan Jeanne Henriquez. Henriquez is bestuurslid van Bos di Hubentut en een voorvechtster van vrouwen- en kinderrechten. Ze stond aan de wieg van verschillende organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en vrouwen. Zo heeft ze het Bureau Slachtofferhulp Curaçao opgericht en stond ze aan het hoofd van vrouwencentrum Sentro di Dama (Seda).

De Signalenkaart wordt in november aan alle scholen uitgereikt. Personen die geïnteresseerd zijn in een exemplaar kunnen contact opnemen met Bos di Hubentut via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 461-8103.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.