Al het nieuws

Intussen sprake van schaarste en prijsexplosie op Curaçao-route

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Zwaar teleurgesteld’ is gistermiddag tijdens een crisisberaad van stakeholders op Curaçao gereageerd op het KLM-besluit om de ‘double daily’ deze winter terug te brengen tot slechts één dagelijkse verbinding Schiphol-Hato.

F03 KLM onbetrouwbare partnerSommigen voelen zich in de steek gelaten, zegt Hans Slier van de Chata, anderen voelen zich zelfs verraden. Maar het sentiment is over het algemeen hetzelfde: zo gaan partners niet met elkaar om, verwijzend naar de KLM dat zich regelmatig ‘partner van Curaçao’ noemt.
Dat het aan de problemen op Schiphol ligt, dat wordt niet geloofd. En zelfs aangeduid als ‘drogreden’, aangezien er wel voor wordt gekozen om naar andere bestemmingen waaronder Azië te blijven vliegen.

Vandaag heeft de sector - waaronder toeristische en luchtvaartorganisaties - een spoedoverleg met premier Gilmar Pisas, in de hoop dat op het hoogste bestuurlijke niveau met de Nederlandse minister-president Mark Rutte een en ander kan worden teruggedraaid.

De gedachte is dat KLM veel Nederlandse staatssteun kreeg in de moeilijke coronaperiode, dat het vliegbedrijf in de beginperiode heeft kunnen profiteren van de heropleving van het eilandelijke toerisme, en dat als het economisch slecht gaat met het Land Curaçao dit deels toch ook weer bij het kabinet in Den Haag terechtkomt.

Want financiële schade zal er zijn; volgens een eerste voorlopige calculatie op jaarbasis mogelijk alles bij elkaar wel 250 tot 360 miljoen dollar. Dat is snel een flinke hap uit het bruto binnenlands product (bbp). De beslissing van KLM geldt in principe voor vier maanden; de impact zou dan 85 tot 120 miljoen dollar zijn.

De verminderde beschikbaarheid van stoelencapaciteit heeft gevolgen voor alle delen van het toerisme en daarmee voor de economie. ,,Dit is een kleine ramp”, zegt Slier, voorzitter van Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata), zonder met ‘kleine’ de problemen te bagatelliseren. Integendeel.

Hij hekelt het feit dat amper twee weken geleden de ‘double daily’ werd aangekondigd en Curaçao nu terugvalt tot zeven wekelijkse KLM-verbindingen in plaats van de beloofde veertien. ,,En dit gat kunnen we op zo’n korte termijn natuurlijk niet vullen.”

Toch is dat wel de gedachte voor de langere termijn, omdat andermaal de afhankelijkheid blijkt van in dit geval ‘een helaas onbetrouwbare partner’. Voor de lange duur wil Curaçao daarom wel werk maken van alternatieven.

Intussen speelt nog een andere factor mee: met de halvering van de vliegfrequentie ontstaat schaarste - ‘wordt schaarste gecreëerd’ - waardoor er meer vraag dan aanbod van tickets is en er nu al sprake is van ‘een prijzenexplosie’ voor de komende maanden.

KLM weet van de afhankelijkheid van Curaçao en maakt hier opportunistisch gebruik van, menen sommige betrokkenen, die dit ‘onfatsoenlijk’ noemen. De Curaçao-route is al vijftig-zestig jaar een goudmijn voor KLM en de maatschappij weet dat ze die niet één-twee-drie kwijtraken als er een paar maanden minder wordt gevlogen.

Gehoopt wordt dat de regering-Pisas op topniveau met premier Rutte en/of andere bewindslieden in staat is om KLM op andere gedachten te brengen om alsnog te beslissen tot de twee frequenties per dag. ,,Voor Curaçao staat er echt veel op het spel. Onze vrijwel enige overgebleven economische pijler, het toerisme, was juist bezig zich weer te herstellen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).