Al het nieuws

‘Geen eenheidsworst, maar kader van normen’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is voorstander van het vaststellen van een ‘structurele salarisnorm’. Maar daar moet wel een diepgaand onderzoek naar de gevolgen voor de samenleving aan voorafgaan.

cbcsDat heeft Julian Lopez Ramirez, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS, gisteren gezegd tijdens een vergadering van de centrale commissie van de Staten over de Landsverordening normering topinkomens. Net zoals dinsdag gaven ook gisteren vertegenwoordigers van aan de overheid gelieerde bedrijven een presentatie. Lopez Ramirez, en dus niet directeur Richard Doornbosch, gaf het standpunt en advies van de CBCS weer.
In het algemeen is de centrale bank van mening dat de discussie moet gaan over het bepalen van een structurele norm. Ook Lopez Ramirez wees er weer op dat ‘het aanpassen van de norm in de top, gevolgen heeft voor de gehele salarisstructuur’. ,,Niet alleen in de overheidsbedrijven, maar in de hele samenleving. Wij denken dat die impact relatief groot kan zijn. Ons advies is dan ook om op z’n minst een diepgaand onderzoek te doen naar de impact, voordat een beslissing wordt genomen over een definitieve norm”, aldus Lopez Ramirez. Eén norm voor iedereen, dat werkt in ieder geval niet. Lopez-Ramirez: ,,Maak geen eenheidsworst, maar een kader van normen waar al die organisaties wel in passen.”
De CBCS is groot voorstander van de normering van de topinkomens in de (semi-) publieke sector. Alleen al omdat op die manier kan worden voorkomen dat voor een land onacceptabele situaties ontstaan. ,,Maar een normering zorgt er ook voor dat verschillen tussen de hoogste en de laagste inkomens worden beperkt”, zegt Lopez Ramirez. Voor CBCS zelf is de hantering van één norm lastig. Dat heeft te maken met de bijzondere positie van de centrale bank als ‘orgaan van de twee autonome landen Curaçao en Sint Maarten’. Ofwel, zoals op de website is te lezen: ,,De CBCS is een zelfstandig bestuursorgaan dat, op basis van een onderlinge regeling tussen landen van het Koninkrijk, het Centrale Bank-statuut, haar werkzaamheden verricht in de jurisdicties van de landen Curaçao en Sint Maarten. Goed beschouwd betekent het dat de CBCS haar werkzaamheden doet op basis van een dubbele set regels. Immers, de landen Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen binnen het Koninkrijk met eigen wetten en regels.” (einde citaat website).
Lopez Ramirez zegt een ‘relatief gecompliceerd probleem’ te voorzien nu Curaçao en Sint Maarten ieder een eigen wetgeving willen invoeren voor de normering van topinkomens. ,,De normen die Sint Maarten hanteert, zijn helemaal anders dan die van Curaçao”, zegt de RvC-voorzitter. ,,Voor ons is dan de vraag, welke van de twee moeten wij volgen? Wij hebben de regeringen van Curaçao en Sint Maarten geadviseerd om rekening te houden met de bijzondere procedure die doorlopen moet worden voor de CBCS, vanwege die unieke positie.” Dat gebeurt in het wetsvoorstel wel voor het Openbaar Ministerie (OM) en het gemeenschappelijk Hof van Justitie, die beide in eenzelfde soort situatie verkeren als gemeenschappelijke organen van meerdere landen in het Koninkrijk. ,,Juist om te voorkomen dat twee normen binnen één instituut worden gehanteerd.”
Een centrale bank moet als toezichthouder en monetaire autoriteit als een onafhankelijk instituut zijn georganiseerd. Dat is een internationaal gesteund principe. Om die onafhankelijkheid te kunnen garanderen is het onder andere belangrijk dat er bekwame, goed geschoolde functionarissen aangetrokken kunnen worden. ,,Die zijn relatief schaars”, zegt Lopez Ramirez. ,,Dat wil dus niet zeggen dat er géén salarisnormen moeten worden bepaald, maar het punt is wat ons betreft dat voor Curaçao en Sint Maarten eenzelfde norm moet gelden. Dat is alleen mogelijk als de landen elkaar raadplegen voorafgaande aan de invoering van de wet.”

Nieuwe salarisstructuur CBCS
Binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is de afgelopen jaren al behoorlijk gekort op de salarissen van topfunctionarissen. Dat heeft Julian Lopez Ramirez, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de CBCS gisteren in de Staten toegelicht. De drie directeuren van de centrale bank verdienen sinds eind 2017 42 procent minder dan hun voorgangers en de managers onder hen hebben eind vorig jaar 25 procent ingeleverd op hun inkomen. Ook is er gesneden in de ‘variabele compensaties’ wat concreet betekent dat er bijvoorbeeld veel minder bonussen worden uitgekeerd. ,,Tegelijkertijd is ernaar gestreefd om het verschil tussen hoge en lage inkomens kleiner te maken”, aldus Lopez Ramirez.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.