Al het nieuws

Ansary krijgt gelegenheid zienswijze te geven op zijn ontslag

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - De buitengewone vergadering van aandeelhouders (BAVA) van SunResorts Ltd. nv (Mullet Bay), waar deze krant gisteren over berichtte, vindt plaats op 1 augustus.

F02BavaDan wordt op voorstel van meerderheidsaandeelhouder EC Investments (Ennia Caribe), de enige zittende directeur - Hushang Ansary - ‘met onmiddellijk ingang ontslagen’. Tegelijkertijd worden Geomaly Martes en Mike Alexander aangesteld als de nieuwe directeuren van SunResorts.
Dit vormt samen één agendapunt. Het andere punt op de agenda van deze Bava-vergadering is aanpassing van bepaalde statutaire bepalingen, waarvoor het Sint Maartense notariskantoor Tjon Ajong is ingeschakeld.
Zo staat te lezen in een uitnodiging voor de aandeelhoudersvergadering. EC Investments bv op Curaçao is verreweg de grootste aandeelhouder, namelijk met ruim 93 procent. Maar er zijn daarnaast nog ruim honderd kleine eigenaren van SunResorts. De uitnodiging voor de BAVA staat ook gepubliceerd in de online Landscourant van Sint Maarten.
Deze bijzondere bijeenkomst zal plaatsvinden in het gebouw van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in Philipsburg, aan de Walter Nisbeth Road langs de Pondfill. De 94-jarige Ansary zal in de gelegenheid worden gesteld om, indien gewenst, zijn zienswijze te geven en ook een stemadvies uit te brengen in verband met zijn voorgestelde ontslag. Anders kan hij ervoor kiezen een schriftelijke verklaring van hem te laten voorlezen.
Ansary is eigenaar van zowel Ennia en alle Ennia-entiteiten, alsmede via EC Investments eigenaar van SunResorts en daarmee van Mullet Bay. Maar in verband met de noodregeling - waarmee de Centrale Bank heeft geïntervenieerd - bij de verzekeringsgroep is hij buitenspel gezet. Dat was eerder het geval bij Ennia en gebeurt straks ook bij SunResorts.
Die noodregeling gebeurde met instemming van het gerecht omdat Ennia op dat moment, medio 2018, niet voldeed aan de solvabiliteitseisen. De activa van Ennia waren buiten het bereik van de verzekeraars geplaatst en bestonden voor 82 procent uit leningen aan en vorderingen op (aan Ansary) gelieerde entiteiten, waaronder SunResorts, voor in totaal circa 1,5 miljard gulden.
De Centrale Bank heeft aangegeven met de noodregeling primair tot een herstructurering te willen komen, om daarmee de solvabiliteit van Ennia te herstellen. Dat was/is volgens de CBCS alleen mogelijk indien de Centrale Bank in de positie werd gebracht dat zij de bestaande constructie van beleggen ongedaan kan maken en kan beschikken over de onderliggende activa van het verzekeringsbedrijf. Een noodregeling zonder Ennia Investments (en ook zonder Ennia Holding) zou de belangen van de polishouders niet of nauwelijks kunnen dienen.
De noodregeling houdt ook een machtiging in, namelijk betreft de vereffening van het geheel of een gedeelte van de portefeuille van de verzekeraar, overdracht van alle of van een deel van de rechten en plichten uit of krachtens overeenkomsten van verzekering, of herstructurering van het bedrijf van de verzekeraar. De machtiging strekt mede tot vereffening van het vermogen van de onderneming van de verzekeraar.
Dat is recent gebeurt met de verkoop van Banco di Caribe en, zoals deze krant berichtte, zet de Centrale Bank CBCS nu in op het te gelde maken van Sun Resorts (Mullet Bay op Sint Maarten), de grootste beleggingen van EC Investments. En dit alles ten behoeve van de Ennia-polishouders, omdat Ansary tot nog toe weigert de solvabiliteitstekorten aan te zuiveren door bij of terug te storten.
De Amerikaanse eigenaar van Ennia werd op 29 november 2021 samen met voormalige medebestuurders veroordeeld tot betaling van 1,1 miljard gulden schadevergoeding.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.