Al het nieuws

Derde Grand Slam-titel voor Rojer bij Roland Garros

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hij is de oudste speler die het herendubbel-toernooi op Roland Garros op zijn naam schreef. De 40-jarige Curaçaose proftennisser Jean-Julien Rojer en Marcelo Arévalo wonnen in Parijs in een bloedstollende driesetter de finale van Ivan Dodig en Austin Krajicek (6-7, 7-6, 6-3).

F01 Rojer Roland Garros 1Daarmee heeft Rojer in het herendubbel nu 32 titels, waarvan drie Grand Slam-toernooien: Wimbledon (2015), US Open (2017), Roland Garros (2022). Commentator Marcella Mesker van Euro Sport kondigt Jean-Julien Rojer aan, die op Curaçao geboren is, maar voor Nederland uitkomt, als ‘onze landgenoot’. ,,We noemen hem Juuls.” De wedstrijd gaat van meet af aan gelijk op. Rojer en Arévalo hebben wat meer moeite om hun servicegames te winnen, terwijl de Kroaat Dodig en zijn Amerikaanse dubbelpartner Krajicek die vaak zonder puntenverlies pakken. Vooral Rojer en Dodig (39), beide oude rotten in het dubbelcircuit, schitteren met prachtig geplaatste ballen en volleys. Na ruim een uur is de stand in de eerste set 6-6. Maar ook in de tiebreak blijft het spannend. Arévalo valt op met een sterke forehand en Rojer is solide aan het net. ,,Prachtige ballen”, zegt Mesker, zelf oud-proftennisster, over het spel van Rojer. ,,Een geweldig inzicht en oog-hand coördinatie. Hij weet precies wat hij wil en prikt de bal daar waar een gaatje is.” Maar Dodig en Krajicek zijn toch net iets beter en winnen de tiebreak (4-7).

Ook spannende tweede set

De tweede set is even spannend als de eerste. Het gaat gelijk op, de spelers geven elkaar niets toe. Na weer een lovegame van Krajicek en de stand 5-6, serveert Rojer om in de wedstrijd te blijven. Wat volgt is een kat-en-muis-spelletje aan het net, prachtige lobs van Rojer die wel steeds een tweede servicebeurt nodig heeft. De game is al zeven minuten op weg als Dodig en Krajicek voor de derde keer op matchpoint komen. Maar Rojer en Arévalo pakken, na vier keer deuce, uiteindelijk de game: 6-6. Opnieuw moet een tiebreak de beslissing brengen: 4-4, 5-5. ,,Dit is spel op het scherpst van de snede”, zegt commentator Mesker. ,,De fraaiste punten in deze fase van de wedstrijd.” De set gaat naar Rojer en Arévalo. Het Curaçaose / El Salvadoraanse duo proeft dan de overwinning. In de derde set loopt de voorsprong vrij snel uit naar 5-2. Dodig en Krajicek komen nog terug tot 5-3, maar dan serveert Arévalo de wedstrijd uit.

Na drie uur tennis en drie matchpoints tegen, is de buit binnen. Ze lijken het eerst niet te kunnen geloven, maar dan komt de ontlading; de sprint naar de spelers-box met familie en vrienden. Rojer valt zijn ouders in de armen, die vanuit Curaçao naar Parijs zijn gereisd. Voor de 31-jarige Arévalo uit El Salvador is het zijn eerste grote overwinning. Rojer heeft zijn naam in het prof-dubbelcircuit gevestigd na succesvolle jaren met de Roemeen Horia Tecau. Rojer en Tecau winnen in 2015 al Wimbledon en de ATP Finales, en in 2017 de US Open. Met zijn nieuwe dubbelpartner lijkt er weer diezelfde chemie te zijn. Het team Curaçao-El Salvador sleepte dit jaar al twee ATP-titels in de wacht. Met de winst zaterdag op Roland Garros heeft Rojer drie van de vier grootste toernooien in het profcircuit, Grand Slam, te pakken. Alleen de Australian Open ontbreekt nog.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.