Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Door zijn belangrijke rol tijdens de coronapandemie, kent iedereen hem als ‘Izzy’, maar Isaac ‘Izzy’ Gerstenbluth heeft gisteren de Cola Debrot-prijs in ontvangst genomen vooral als wetenschapper.

Izzy2De jaarlijkse uitreiking, dit jaar in het Curaçaosch Museum, is altijd aan de hand van een van de acht categorieën waarvoor de prijs wordt toegekend. Dit jaar was de categorie wetenschap aan de beurt waar Gerstenbluth mooi in paste. Het voorstel om hem te eren met de prijs kwam van de Cultuurraad van Curaçao, die elk jaar een onafhankelijke commissie in het leven roept om een winnaar te kiezen. Het voorstel om Gerstenbluth te nomineren is direct goedgekeurd in de ministerraad. Gerstenbluth, bekend dus om zijn belangrijke rol tijdens de coronapandemie, is vooral gekozen om de verschillende publicaties die hij op zijn naam heeft staan over de volksgezondheid. ,,Die artikelen snijden onderwerpen aan die ook relevant zijn voor onze regio, zoals infecties en chronische ziektes waaronder hart- en vaataandoeningen en diabetes”, aldus de commissie.
De uitreiking werd gedaan door premier Gilmar Pisas (MFK) en de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) in aanwezigheid van familie en vrienden van Gerstenbluth. De prijs bestaat uit een speld van goud in de vorm van de Laharabloem, een certificaat en een symbolisch geldbedrag. De prijs wordt al sinds 1968 jaarlijks uitgereikt. Naast wetenschap zijn er nog zeven categorieën, te weten architectuur, visuele kunst, dans, folklore, literatuur, muziek en theater. De uitreiking is op de geboortedag van Nicolaas ‘Cola’ Debrot die op 4 mei 1902 geboren werd op Bonaire en op 3 december 1981 stierf in Nederland. Debrot was jurist, schrijver en politicus en heeft in 1952 een belangrijke rol gespeeld als Gevolmachtigde minister in de relatie tussen de eilanden van de Nederlandse Antillen. Van 1962 tot en met 1970 was hij gouverneur voor de zes eilanden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.