Al het nieuws

Herindeling stemdistricten is bijvoorbeeld wenselijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het kiesreglement van Curaçao is aan een algehele herziening toe. Dat staat opgetekend in het verslag van de Electorale Raad (ER) over de verkiezingen van 19 maart 2021.

kiesreglementVoor de laatste verkiezingen werd het kiesreglement op 10 oktober 2020 al aangepast, maar er zit nog een aantal foutieve verwijzingen in en ook beleidsmatige onderwerpen zijn aan aanpassing toe. De ER geeft een voorbeeld van een foutieve verwijzing: ,,In artikel 25 wordt gesteld dat als een politieke groepering niet op de wettelijk voorgeschreven wijze is geregistreerd, dit als een verzuim gezien moet worden. De wijze van registratie is echter (nog) niet bij wet geregeld.”
En ten aanzien van de meer beleidsmatige onderwerpen geeft de ER ook voorbeelden. Zo is een herindeling van stemdistricten wenselijk, gelet op het aantal kiezers per wijk. Aanpassing is nodig waar het gaat om het nut en de noodzaak van ondersteuning gedurende twee dagen. Ook moet gekeken worden naar het nut om de verkiezingen op een vrijdag te houden en niet bijvoorbeeld in het weekend. Ook het aspect van stemmen bij volmacht verdient revisie en het stemmen door in (zorg)instellingen verblijvende kiezers zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Verder stelt de ER het vereenvoudigen van de processen-verbaal van de zitting van de stembureaus aan de orde. Ook is een evaluatie nodig van de wettelijke taakverdeling van de leden van de stembureaus. Het is de vraag of het verstrekken van het kiesregister aan een ieder moet worden gehandhaafd. Ook wordt gevraagd of gebruik kan worden gemaakt van een pasfoto bij de kandidaatstelling in plaats van een foto van 4 bij 6 centimeter. Eveneens vraagt de ER zich af of de retributie niet elders, bijvoorbeeld bij commerciële banken kan worden gestort op de rekening van de Ontvanger en of het bewijs van storting kan dienen als bewijs van die storting.
Overigens geeft de ER aan dat er ook al heel wat aanpassingen zijn gedaan in het kiesreglement omdat voor de laatste verkiezingen ook de Landsverordening Electorale Raad in werking trad. ,,Enkele wijzigingen in het kiesreglement zijn: De ER is belast met de voorbereiding en het houden van de verkiezingen; het kiesregister is een elektronisch bestand; verschillende taken die aan de minister toekwamen worden nu door de ER uitgevoerd; de ouderwetste voorschriften voor stembussen zijn achterwege gelaten en de voorschriften voor vervaardiging worden nu bij Landsbesluit houdende algemene maatregelen vastgesteld.”
Ook door de Covid-19-pandemie werden bepaalde wijzigingen noodzakelijk, die alleen voor deze specifieke verkiezing zijn gehanteerd. Daarom zijn die wijzigingen in een ministeriële regeling met algemene werking opgenomen en in het kader van de Noodwet vastgesteld. ER: ,,Genoemd kan worden de uitbreiding van de tijd om de kandidatenlijsten in te leveren, de sluitingstijd werd met twee uur verruimd.”
Een andere wijziging in het Kiesreglement die het handelen van de ER vereenvoudigd heeft tijdens de laatst gehouden verkiezingen, is dat de ER is belast met het aanwijzen van de ondersteunings- en stemlokalen. Ook benoemd de ER de voorzitters, leden en plaatsvervangende leden van de ondersteuningsbureaus en stembureaus. Tot slot zijn de stemdistricten en stemlokalen door de ER aangewezen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.