Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het walvis- en dolfijnonderzoeksprogramma Ti Whale An Nou is een expeditie die in het teken staat van het in kaart brengen van de diversiteit, de migratie en het aantal walvissen en dolfijnen in het Caribisch gebied.

walvisTussen maart en september 2022 vinden zes wetenschappelijke expedities van 15 dagen plaats. Op basis van de resultaten kan worden vastgesteld wat er nodig is voor een betere bescherming van deze grote zeezoogdieren. De expeditie wordt gecoördineerd door Caribbean Cetacean Society (CCS) en wordt mogelijk gemaakt door verschillende partners.
Tijdens een eerste expeditie registreerde CCS negen soorten van Martinique tot Grenada. Het onderzoeksteam volgde een groep orka’s in Saint Vincent en ze konden ook Fraser-dolfijnen, pantropische gevlekte dolfijnen, grienden, bultruggen, potvissen, dwergpotvissen, dwergorka’s en spitssnuitdolfijnen bestuderen.
Op de laatste dag van de expeditie merkte CCS ook op dat 18 grienden werden gedood in Saint Vincent. De derde expeditie vindt plaats van 17 mei tot 1 juni en staat open voor kandidaten uit Caribisch Nederland. ,,Bewoners in het Caribisch gebied kunnen gebruikmaken van de unieke kans om zich bij het onderzoeksteam van Ti Whale An Nou aan boord van de expeditie te voegen om te leren over hun werk en om bij te dragen aan dit belangrijke onderzoeksproject”, aldus een persbericht. Het team gaat de zone van Montserrat tot Anguilla bestuderen, die Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba en de Saba Bank omvat.
CCS: ,,Een stabiele populatie walvissen en dolfijnen is een indicatie van gezonde oceanen. In gezonde oceanen is de visstand ook op peil en dat is van belang voor de visserij alsmede de economie op de eilanden.”
De onderzoeksmissie ontvangt steun van het Wereld Natuur Fonds, Dutch Caribbean Nature Alliance, Corail Caraibes, Orange, EDF Group Foundation, Animal Wellfare Institute, en Parc Naturel Régional de la Martinique.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.