Al het nieuws

Cijntje: In mei zakenreis gepland

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) bezoekt in mei Suriname, Guyana en Trinidad. De Curaçaose regering wil met die landen samenwerken in de olie-industrie.

olieDat heeft de MEO-minister gisteren gezegd tijdens een persconferentie. Curoil-directeur Yamil Lasten zei in aanvulling op de minister dat er alle langere tijd contacten zijn tussen de Curaçaose brandstofleverancier en Staatsolie Maatschappij Suriname. De Surinaamse nv beheert de olieketen in het land. Het bezoek in mei is bedoeld om de vier landen op één lijn te krijgen. Lasten: ,,Samen met MEO willen we onze deskundigheid en assets inzetten om met de andere landen scenario’s uit te werken waar we alle vier profijt van hebben.”
In het zogenaamde Guyana-Suriname-bekken zijn grote olie- en gasvelden ontdekt. ,,Suriname beleefde in 2020 en 2021 een doorbraak dankzij meerdere grote olievondsten voor de kust”, schreef het Nederlandse dagblad Trouw in de editie van 22 januari dit jaar. Het Franse TotalEnergies en het Amerikaanse Apache Corporation vonden onder andere drie oliebronnen die mogelijk 1,4 miljard vaten kunnen opleveren. In februari maakten beide bedrijven bekend dat bij proefboringen opnieuw een grote olievondst was gedaan voor de kust van Suriname. Dat is volgens www.nos.nl de vijfde vondst in twee jaar. In het Guyana-Suriname-bekken zijn verder ExxonMobil en Shell actief. In 2025 zou met de winning van gas en olie worden begonnen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.