Al het nieuws

Curatoren ondersteunen bij nieuwe governance-structuur

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Binnen ACU ondersteunen de curatoren de implementatie van de nieuwe en toekomstbestendige governance-structuur waar de Algemene Ledenvergadering (ALV) van ACU van 7 maart 2021 mee heeft ingestemd. ,,De CBCS monitort dit proces.”

acuDat laat de afdeling communicatie van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) weten op vragen van het Antilliaans Dagblad in verband met de situatie bij de Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU, nadat de voltallige raad van toezicht (RvT) formeel heeft laten weten het liefst per direct te willen opstappen. Dit laatste, aldus de RvT, omdat een al te kritische houding door bestuur en curatoren kennelijk niet op prijs wordt gesteld.
,,Verder hebben de curatoren in de voorgaande periode hun deskundigheid ingebracht om bepaalde bedrijfsprocessen te moderniseren en verbeteren”, voegt Corporate Communications van de Centrale Bank in Scharloo er nog aan toe.
De redactie van deze krant had de CBCS verzocht om een reactie en toelichting op de ontstane situatie bij ACU. In algemene termen, maar ook specifiek over onder meer de juridische verhoudingen ten aanzien van de coöperatie: van het bestuur, management, de stille curatoren (en de CBCS zelf), de RvT en de leden van ACU.
,,Kunnen de leden gerust zijn? Hoe verloopt de herstructurering? Wat is de feitelijke rol van de stille curatoren?”, luidden de vragen aan de toezichthouder. Ook werd gevraagd naar de jongste jaarcijfers van ACU en of die zijn gepubliceerd (op de website van ACU is de meest recente jaarrekening die van 2018).
Op deze specifieke vragen blijft de Centrale Bank het antwoord schuldig. Verwezen wordt naar een persbericht van juni 2021, waarin wordt aangekondigd dat de CBCS als toezichthouder curatoren heeft aangesteld bij ACU: ,,De leden van Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU hebben tijdens een ALV gestemd voor een nieuwe governance-structuur. De nieuwe governance-structuur voorziet in een betere waarborging van de belangen van de leden van ACU. Sindsdien is het proces om tot de nieuwe governance-structuur te komen, vertraagd.”
Ter bespoediging van de implementatie heeft de CBCS ‘tijdelijk twee curatoren binnen ACU aangesteld’ die het bestuur zullen bijstaan bij het ‘binnen afzienbare tijd implementeren’ van de nieuwe governance-structuur. ,,Het huidige bestuur van ACU blijft normaal in functie”, werd nadrukkelijk gemeld in het persbericht.
Beide aangestelde curatoren zijn externe deskundigen ‘die bekend zijn met ACU’. Het betreft Thomas Domhoff, ook bekend als een van de door de Centrale Bank aangestelde directeuren van de Gi-Ro Settlement Holding (GSH), en Altagracia ‘Alta’ Poulina, bekend van haar bedrijf Sampas Management. ,,Gezien hun ervaring en expertise zullen zij het bestuur van ACU zo nodig ook op andere bedrijfseconomische gebieden begeleiden”, aldus het persbericht van vorig jaar.
Afgelopen week voerde de CBCS allerlei gesprekken met topfunctionarissen van de coöperatie. Dit naar aanleiding van het ontslag van de RvT-leden Elsirha Isenia-Scope (voorzitter), Jacqueline Drenthe-Marten (vicevoorzitter) en David Brug (secretaris).
Een van hen kreeg een oproep van de CBCS om zich over een aantal zaken te komen verantwoorden in een ‘hertoetsing’ van haar deskundigheid en integriteit. Zo staat te lezen in ontslagbrief van de RvT. Vermoedelijk betreft het Isenia-Scope, die in het dagelijkse leven statutair directeur is van Aska Insurance en volgens haar LinkedIn eigenaar van Samib Consultancy & Pensions (Samib - Joeman Actuarial Services). Het is nog onbekend wat de uitkomst is van deze besprekingen bij de toezichthouder.
Aanstaande zondag 13 maart is er een al eerder geplande Algemene Ledenvergadering van ACU, waarin de kwestie van het RvT-ontslag ongetwijfeld ook aan bod zal komen. Sterker, de drie RvT-leden hebben ‘uitdrukkelijk verzocht’ om per 13 maart in te stemmen met hun ontslag, in plaats van de opzegtermijn van drie maanden die statutair in acht moet worden genomen. De ACU telt circa 29.000 leden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.