Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op verschillende plekken langs de zuidkust van Curaçao hakken eigenaren van terreinen de rotsen weg om een trap naar zee te maken. De overheid kan daar, bij gebrek aan wetgeving, niets tegen doen.

klifrots1Dat legt een Curaçaose jurist desgevraagd uit aan het Antilliaans Dagblad. Een particulier die een terrein aan de kust bezit, staat het vrij daar mee te doen wat hij of zij wil. Het eigendomsrecht is een van de meest veelomvattende civiele rechten, vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Een eigenaar kan slechts in een beperkt aantal gevallen aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld als hinder ontstaat voor buren. Het recht op eigendom kan alleen worden doorkruist door een publiek recht, bijvoorbeeld omdat in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) is bepaald dat het terrein in een conserveringsgebied ligt.
Voor de bescherming van de klifrotsen ontbreekt de noodzakelijke wetgeving. De natuur- en milieuwetgeving van Curaçao is verouderd en loopt achter in vergelijking met landen als Aruba en Sint Maarten. Daardoor zijn bepaalde planten en dieren op het eiland niet goed beschermd. Maar dus ook de typische rotsen langs de kust niet. De overheid heeft juridisch wel iets te zeggen over de ‘stranden der zee’. Het uitgangspunt van de wet is dat die eigendom zijn van het Land. Dat verandert pas als een particulier het eigendom of het erfpachtrecht verwerft. Maar anders moeten de stranden toegankelijk blijven voor het publiek.
De klifrotsen zijn géén eigendom van het Land. Iemand kan een weekendhuisje hebben met een terrein dat tot aan de rand van de rotsen loopt. Op basis van het eigendomsrecht kan de eigenaar daar mee doen wat hij wil. De overheid kan nog wel optreden als de afgegraven rotsen bijvoorbeeld in de zee gestort worden. Want de bodem van de zee is wel weer eigendom van het Land. In zo’n geval kan iemand aansprakelijk gesteld worden voor het vervuilen van de zeebodem, aldus de uitleg van de jurist.
Minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) verwees deze krant door naar de sectordirecteur van VVRP voor meer informatie. De vragen die de redactie vorige week maandag voorlegde, bleven tot gisteren onbeantwoord.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.