Al het nieuws

Vanwege omzeilen moratorium Girobank

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Girobank heeft twee lokale notariskantoren voor de tuchtrechter gesleept. Zij zouden het destijds geldende moratorium hebben omzeild door gelden te verrekenen. Ook al zijn er geen strafbare feiten gepleegd, de bank - die door de Centrale Bank CBCS wordt bestuurd en afgewikkeld - vindt de handelwijze van de notarissen niet gepast

giroDat heeft het Antilliaans Dagblad uit betrouwbare bronnen vernomen. De tuchtrechter is gevraagd een oordeel te vellen over het handelen van de notarissen. Een zaak is al voorgekomen, de andere nog niet.
Het in december 2019 ingestelde moratorium bij Girobank bepaalde dat rekeninghouders niet konden beschikken over bedragen boven de 10.000 gulden. Die tegoeden werden bevroren. Het betrof tegoeden die op dat moment op de bankrekening stonden.
Notarissen maken gebruik van een zogenaamde ‘stichting derdengeldenrekening’ waarop de opbrengsten van bijvoorbeeld veilingen worden gestort. De twee notariskantoren die zich moeten verantwoorden bij de tuchtrechter zouden in de periode dat het moratorium bij Girobank van kracht was de betalingen, die zij binnenkregen en op die derdenrekeningen moesten worden gestort, hebben verrekend met het bevroren tegoed.
Om welke bedragen het precies gaat is niet bekend, maar een voorbeeld kan een en ander verduidelijken. Stel op de rekening was 100.000 gulden bevroren en het notariskantoor ontving 300.000 in verband met een veiling. Dan werd in dit geval niet 300.000 maar slechts 200.000 gulden op de derdengeldenrekening bij de Girobank gestort.
Uiteindelijk is in een latere fase van de afwikkeling van de bank een en ander weer recht getrokken. Rekeninghouders konden weer over alle gelden op hun rekening beschikken. Het geld is niet voor eigen gewin gebruikt en Girobank heeft geen financiële schade geleden. De tuchtrechtzaken gaan daarom vooral om het principe dat een notaris iets dergelijks niet kan doen en zich, net als iedere andere rekeninghouder, moet houden aan de regels van de noodregeling en het moratorium.
In maart vorig jaar werd bekendgemaakt dat de meeste rekeninghouders van Girobank op korte termijn een storting tegemoet konden zien. De uitkering was bepaald op maximaal 1,2 miljoen gulden. Dat deel van de afwikkeling van de bank wordt voorgefinancierd met een renteloze lening van 170 miljoen van Nederland aan het Land Curaçao. Voor de afhandeling is eind december 2020 de GI-RO Settlement Holding (GSH) opgericht. GSH beheert de leningenportefeuille van Girobank en met de opbrengsten daaruit zal de lening van Nederland worden afgelost.
De redactie streeft na om ten behoeve van het lezerspubliek zoveel mogelijk man en paard te noemen, maar zolang er geen uitspraak is zal deze krant de namen van de betrokken notariskantoren niet vermelden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.