Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor coronazelftesten die op Curaçao worden aangeboden, gelden sinds vrijdag maximum prijsmarges. Daarmee wil de regering ‘consumenten beschermen tegen buitensporige prijzen’.

F03 Zelftesten prijsmaximaDe antigeenzelftesten zijn op basis van een Ministeriële Beschikking van minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) opgenomen in de regeling met maximum groothandels- en kleinhandelsmarges voor producten waarnaar grote vraag is tijdens de covidpandemie.

De maximummarge die in rekening mag worden gebracht is 15 procent voor groothandels en 25 procent voor de kleinhandel. De inspectie van MEO zal controleren of de maximummarges niet worden overschreden. Maar in de toelichting op de regeling roept minister Cijntje ook de bevolking op om ‘contact op te nemen met de economische inspectie via WhatsApp-nummer 511-1444 als er overtredingen op de lokale markt worden geconstateerd’ en ‘de naam van het bedrijf met een foto van het product inclusief de prijs te sturen’.

De zelftesten zijn sinds kort op Curaçao te koop, nadat minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) daar toestemming voor gaf in een Ministeriële Regeling van 31 december 2021. Dat was nodig in verband met de snelle toename van het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus.
Door ‘het gebruik van de antigeenzelftesten voor eenieder toegankelijk te maken’ kunnen de infecties ‘zo snel mogelijk worden opgespoord en kan verdere verspreiding worden voorkomen’. Voor import en verkoop gelden een aantal voorwaarden. De zelftesten moeten zijn geautoriseerd door de autoriteiten van de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie en moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Dat beoordeelt de Inspecteur geneesmiddelen Joram Parabirsing, die groen licht moet geven voor de invoer. Alleen groothandels met een vergunning voor de import van geneesmiddelen kunnen de zelftesten inkopen en uitsluitend botika’s mogen die doorverkopen aan de consument. Lokale bedrijven en overheidsinstanties is het toegestaan de testen grootschalig in te slaan als die gratis aan de eigen werknemers worden aangeboden.

De Ministeriële Beschikking met maximumprijsmarges werd in 2020 afgekondigd ten tijde van het kabinet-Rhuggenaath. In de beschikking is een lijst met producten opgenomen waar veel vraag naar is in verband met Covid-19, zoals latex en siliconen handschoenen, middelen om de handen te desinfecteren en desinfectiedoekjes en -sprays. Ook zijn sindsdien de marges gemaximeerd voor verse vruchten en groentes die vitamine-c bevatten ‘ter verhoging van de menselijke weerstand’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.