Al het nieuws

Regering wil geen strengere maatregelen nemen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose bevolking krijgt nog één kans zich wél te houden aan de covidmaatregelen. Alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, lukt het de cijfers weer onder controle te krijgen.

PisasOp die manier heeft premier Gilmar Pisas (MFK) gisteren, in zijn hoedanigheid van minister van Algemene Zaken en opperbevelhebber in deze crisis, de bal bij de burger gelegd. Dus is het dringend verzoek opnieuw om afstand te houden van anderen, drukte te vermijden en de hygiëneregels in acht te nemen. De avondklok is vervroegd naar 1.00 uur in de nacht en de eerder ingevoerde maatregel van groepen van maximaal vier mensen op straat en bij het strand blijft van kracht. Werkgevers wordt gevraagd om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. ,,Ga niet zomaar de straat op”, zei premier Pisas gisteren tijdens een buitengewone persconferentie. ,,Doe wat je moet doen en ga terug naar huis.”
De regering wil geen strengere maatregelen nemen die de toch al kwetsbare economie van het eiland opnieuw een knauw geven. De situatie is alarmerend, geeft Pisas toe. De Curaçaose premier ziet als lichtpuntje dat het aantal opnames in het Curaçao Medical Center (CMC) tot nu toe laag is gebleven. Maar zoals bekend zijn de gevolgen voor ziekenhuizen wereldwijd pas enkele weken tot een maand na een opleving van de coronabesmettingen te zien. Anders dan tijdens de eerdere lockdown in april dit jaar, heeft de regering niet de financiële ruimte om het economisch verkeer plat te leggen. Dit eerste kwartaal van 2022 is er geen liquiditeitssteun van Nederland. Vooralsnog blijft het dan ook bij het vervroegen van de avondklok naar 1.00 uur ’s nachts. Dat betekent dat horecagelegenheden uiterlijk 24.00 uur de deur moeten sluiten. Serveren van eten en drinken mag alleen aan gasten die aan een tafeltje zitten met maximaal vier personen. Ook zijn er strengere regels voor het organiseren van activiteiten en evenementen.
Maar daarnaast is een groot draagvlak onder de bevolking essentieel. De dramatische oproep in een Relato di Dia van 22 december om de regels op te volgen, heeft geen gehoor gekregen. De waarschuwingen zijn in de wind geslagen. Premier Pisas geeft het eiland nog één kans om nu wél samen die verantwoordelijkheid te dragen en de stijging van de coronabesmettingen een halt toe te roepen. Want een infectie met de omikronvariant van het virus mag dan in het algemeen milde ziekteverschijnselen geven, door de vele nieuwe besmettingen tegelijkertijd kan de zorgcapaciteit alsnog gevaar lopen. ,,Door het volume van het aantal gevallen, zijn daaronder toch relatief veel kwetsbare mensen, waardoor de opnames in het ziekenhuis kunnen toenemen”, zegt immunoloog Ashley Duits, coördinator van de vaccinatiecampagne.
Pisas benadrukt dat hij verantwoordelijk is voor de beslissingen die genomen zijn. Het is zijn beslissing om de avondklok naar 1.00 uur terug te brengen en niet nog vroeger op de avond in te laten gaan. Dat is gebeurd na een week van analyses en adviezen van deskundigen. ,,Ik ben verantwoordelijk. Ik geef de bevolking een laatste kans, grijp die met beide handen!” Want het crisisteam houdt de cijfers van dag tot dag in de gaten en als het niet beter wordt, zullen alsnog strengere maatregelen volgen die de economie wel zullen raken.
Opvallende afwezige tijdens de persconferentie was opnieuw minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie over Covid-19 als vanzelfsprekend wordt bijgestaan door Gezondheidsminister Hugo de Jonge, voert de Curaçaose premier steeds alleen het woord namens de regering. ,,Als het nodig is en gezondheidszaken aan de orde komen, zal minister Pietersz-Janga er bij zijn”, zei Pisas gisteren in antwoord op een vraag van een verslaggever. ,,Zij verschuilt zich niet. Ik sta hier in mijn rol als opperbevelhebber en ben verantwoordelijke in de pandemie.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.