Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De grootste bank van de Dutch Caribbean, Maduro & Curiel’s Bank (MCB), verlaagt per 1 maart volgend jaar de rente op spaarrekeningen. Op persoonlijk spaargeld wordt dan nog maar 0,25 procent aan rente uitgekeerd, terwijl bedrijfsspaarrekeningen vanaf dan slechts 0,05 rente opbrengen.

mcbElk jaar lopen de deposito’s aangehouden bij de MCB Groep verder op. Bij de laatste jaarwisseling eind 2020 stond er 7.008 miljoen gulden (ruim 7 miljard) op een balanstotaal van bijna 8,3 miljard. Dat was ultimo 2019 nog 6,6 miljard. Het is nog niet bekend hoe de bankgroep het jaar 2021 afsluit, maar feit is dat MCB veel spaargelden en deposito’s aangeboden krijgt. Elk jaar is dat reden voor de directie om ‘te bedanken voor het in de bank gestelde vertrouwen’.
In een ‘Belangrijke Mededeling’ in een advertentie in deze krant, meldt de leiding dat de renteverlaging mede het gevolg is van ‘economische en financiële ontwikkelingen in onze markten’. MCB is actief op Curaçao (hoofdkantoor), Aruba, Bonaire, Sint Maarten en Sint Eustatius.
De banktop noemt ‘overliquiditeit’ als een van de factoren, maar daarnaast ook de ‘lage rente’ en ‘hogere kosten’, zonder dit nader te duiden. Daarom moest de MCB naar eigen zeggen ‘passende maatregelen nemen’. De verlaging van de uit te keren spaarrente betreft een halvering van het huidige tarief.
Het grootste bankbedrijf, deels in handen van familieleden van de oprichters 105 jaar geleden en voor de andere helft van de Canadese Scotiabank, zegt het nemen van de maatregelen zo lang mogelijk te hebben uitgesteld. Maar voor de gezonde bedrijfsvoering en om ook in de toekomst solide te zijn, was deze verlaging nodig.
Of - omgekeerd en gelijktijdig - ook de rente op verstrekte persoonlijke en bedrijfsleningen alsmede de hypotheekleningen omlaaggaat in 2022, daarover zijn geen mededelingen gedaan. Vlak voor sluiting van deze editie was deze krant nog in afwachting van antwoorden op vragen daarover. Zo ook over de gemiddelde rentemarge; dat is het verschil tussen de gemiddeld ontvangen rente over de uitgezette gelden en de rente die de bank betaalt over de aangetrokken gelden.
Eind 2020 had MCB een portefeuille van bijna 4,3 miljard gulden aan verstrekte leningen. De rentes over deze kredieten variëren van 4 procent (bij een groot bedrag, een zakelijke lening met harde zekerheden) tot soms wel circa 13 procent (bij een heel klein bedrag, voor een particulier en geen zekerheden).
De directie is ook gevraagd of MCB een blijvende lage rente verwacht, of dat er eventueel - in de toekomst - zelfs sprake kan zijn van negatieve spaarrente, zoals in sommige andere delen in de wereld. In een serie in het Antilliaans Dagblad over spaarrente, waarbij alle lokale banken aan bod kwamen, antwoordde MCB in juli dit jaar: ,,Kan het hier ook gebeuren? Niemand had verwacht dat het elders kon gebeuren en menig economische theorie wordt herzien en economieboeken worden herschreven, dus … zeg niet: ‘Kan hier niet gebeuren!’.” De grootste bankgroep benadrukte op dat moment: ,,Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
Het is onbekend of ook andere commerciële lokale banken dit voorbeeld van lagere rentevergoeding op spaargeld zullen volgen. Voor enkele van hen is het aantrekken van gelden soms een grotere uitdaging.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.