Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Overheids-nv Refineria de Kòrsou keert volgende week 13,5 miljoen gulden uit de RdK-kas uit in verband met een schuld die Refineria Isla/PdVSA nog heeft aan het ex-personeel in het kader van de overeengekomen, maar niet (geheel) nagekomen, afvloeiingsregeling.

trnacheHet gaat om circa 900 voormalige werknemers van de raffinaderij, eerder via de lokale vennootschap Refineria Isla Curaçao werkzaam voor de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela. Laatstgenoemde heeft zich echter niet gehouden aan de verplichting aan het personeel om de vierde en de vijfde - tevens laatste - tranche van de afgesproken beëindigingsregeling uit te betalen.
Nu gebeurt dit alsnog, maar dan met geld van RdK. Volgens het overheidsbedrijf ‘erkent PdVSA dit bedrag verschuldigd te zijn’ en RdK en PdVSA zullen in het nieuwe jaar, in januari, een bespreking voeren over deze schuld.
In een persverklaring die RdK heeft uitgestuurd, luidt de eerste zin: ,,Zoals beloofd door het kabinet-Pisas (…)”. Het was inderdaad premier Gilmar Pisas (MFK) die de ex-werklieden van Isla de belofte deed dat hij ervoor zou zorgen dat ze betaald zouden krijgen. Dat gebeurt dus via RdK.
Eerder was dat een ‘no go’. Want onder voormalig directeur Marcelino de Lannoy was het zo, conform juridisch advies, dat RdK de gelden die de ex-werknemers van Isla/PdVSA nog tegoed hebben van hun voormalige werkgever niet direct kon betalen. ,,Gelden van de vennootschap gebruiken om schulden van derden te betalen is niet in het belang van de vennootschap. Dat kan dus niet”, verklaarde De Lannoy op vragen van deze krant. ,,Direct kan het niet. Daar kan de bestuurder voor vervolgd worden.” Het gaat om twee keer 13,5 miljoen. ,,RdK zou wel 27 miljoen aan dividend kunnen uitkeren aan de aandeelhouder (het Land, red.).”
Onder zijn opvolger, interim-directeur Patrick Newton, lijken de uitbetalingen dus wel rechtstreeks vanuit RdK te komen. In het persbericht wordt uitgelegd dat hiermee de expertise van de voormalige werknemers voor Curaçao behouden blijft, van belang omdat de aanwezigheid van gekwalificeerde werkers wordt gezien als een voordeel dat deze raffinaderij heeft ten opzichte van andere raffinaderijen die ook naarstig op zoek zijn naar een operator.
In een post op sociale media stelde premier Pisas gisteren dat ‘veel woorden enkel kabaal zijn’: ,,De goedkeuring van de vierde tranche is een feit. De vijfde komt er spoedig aan.” Van meet af aan heeft hij gezegd dat zijn regering hoe dan ook zou zorgen dat de voormalige personeelsleden van Isla/PdVSA de resterende vierde en vijfde tranche in het kader van de afvloeiingsregeling van hun oud-werkgever uitbetaald zouden krijgen. ,,Ik heb mijn woord gegeven en daar houd ik mij aan.”
Omdat deze gelden nu voor rekening van RdK komen, wordt de schuld van PdVSA nog groter. De Curaçaose overheids-nv heeft al enorme claims op het Venezolaanse staatsoliebedrijf. Het is de vraag wanneer en of deze (kunnen) worden afgerekend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.