Al het nieuws

Regering wel van plan banken te laten afdragen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het werd al eerder aangekondigd maar nu staat het dan ook zwart op wit in de gewijzigde begroting 2022: de regering gaat nog niet tornen aan het tarief van de omzetbelasting (ob), maar is wel voornemens de afdracht te laten plaatsvinden via de lokale banken.

ob,,Door hoge transportkosten, schaarste in goederen en de gevolgen van de coronapandemie gaan de prijzen van goederen door het dak. Onder andere boodschappen en bouwmaterialen zijn veel duurder dan een jaar eerder. Dit is geen uitzondering op Curaçao. Vanwege deze situatie heeft de regering besloten om de wijziging in het tarief van de belasting momenteel aan te houden. In het jaar 2022 zal de regering de situatie evalueren en met een nieuw besluit komen”, zo wordt uitgelegd. De regering was voornemens één ob-percentage te heffen, namelijk 7 procent, in plaats van de verschillende tarieven van 6, 7 en 9 procent. Deze krant legde eerder, aan de hand van het regeerakkoord dat in mei van dit jaar getekend werd, uit: het basistarief, nu nog 6 procent, gaat daarmee omhoog. Maar de schakels zullen moeten verdwijnen.
Maar zoals gesteld: ,,Het project dat bij betaling voor een goed of dienst de ob over de vergoeding die wordt betaald meteen ingehouden wordt en aan de regering wordt betaald, zal doorgaan.” Daarmee wordt een meeropbrengst verwacht van 2 miljoen gulden per maand als de ingehouden ob door de ondernemers direct door hun respectieve banken wordt doorgesluisd naar de Belastingdienst. Het is dus niet meer de ondernemer die dan de ob-afdracht doet, maar zijn bank. Op dit moment, zo wordt in de toelichting geconstateerd, is er sprake van een derving van 4,5 miljoen gulden per maand als gekeken wordt naar de berekening van de te ontvangen ob en de daadwerkelijke ontvangsten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.