Al het nieuws

Kolektivo en CuraDai met digitale munt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Centrale Bank CBCS is niet bekend met de CuraDai en heeft alleen via de media kennisgenomen van deze digitale munt. ,,Let op!” stelt de woordvoerder: ,,Instellingen die cryptovaluta uitgeven staan niet onder toezicht van de CBCS.” Maar de Centrale Bank laat wel een krachtige waarschuwing uitgaan.

CuraDaiCuraDai werkt nauw samen met Kolektivo, dat in een eerder uitgestuurde persverklaring wijst op een ‘bittere realiteit’ die de andere kant van de medaille van de mooie toeristische bestemming Curaçao laat zien: ,,Een groot deel van onze bevolking heeft geen toegang tot middelen die nodig zijn om vooruit te komen.”
Kolektivo, dat streeft naar ‘een zelfvoorzienende gemeenschap en welvarend Curaçao’, biedt naar eigen zeggen de mogelijkheid aan om subsidies aan te vragen en te krijgen. Die subsidieverlening gebeurt met een bepaalde hoeveelheid aan CuraDai digitale munten, die gebaseerd zijn op de blockchain-technologie. Volgens de initiatiefnemers heeft deze CuraDai ‘de waarde van de Antilliaanse gulden’.
Er zouden al diverse bedrijven zijn die CuraDai als betaalmiddel accepteren, waaronder in elk geval Esperamos Supermarket. Kolektivo is verder voornemens mogelijkheden te lanceren waarmee CuraDai-munten kunnen worden gewonnen en vrijwilligers kunnen ermee worden gecompenseerd.
,,Het is van belang te vermelden dat het altijd mogelijk is om deze digitale munt om te wisselen in cash”, meldt het persbericht, dat een tijdje terug namens Kolektivo werd uitgestuurd door Dcommunicates!, een lokale eenmanszaak. Voor vragen verwijst eigenaar Desi Dijkhuizen van dit reclamebureau naar de initiatiefnemers. Dat zijn Yolanda Wiel, Luuk Weber en Andrew ‘Andy’ Kirchner.
Het Antilliaans Dagblad had daarop een reeks vragen gesteld. ,,Kolektivo staat nog niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel”, antwoordt laatstgenoemde desgevraagd. ,,Dat zal spoedig gebeuren; we zijn op dit moment met de notaris bezig onder welke naam we het registreren en worden juridisch bijgestaan door Front Shore van Priscilla Lotman.” Het betreft een trustkantoor.
Voorlopig handelt Kolektivo onder de vlag van Foundation Innovation Ç, waarvan de 44-jarige Kirchner de voorzitter is, de 24-jarige Weber penningmeester en de 31-jarige Stacey McDonald secretaris. De stichting Innovation Ç werd vorig jaar, in september 2020, opgericht. Het betreft conform de doelstelling een ‘bedrijfseconomisch en bedrijfsorganisatorisch adviesbureau’.
,,Kolektivo zal spoedig als een separaat orgaan worden ingeschreven, maar we blijven verbonden aan elkaar”, zegt de voorzitter, die voor meer informatie over Innovation Ç verwijst naar de website www.innovationcur.com en de sociale kanalen, zoals Facebook en LinkedIn.
Deze krant wil vooral meer weten over de digitale munt. Ook daarover wil Kirchner de nodige informatie delen: ,,CuraDai is een ‘community coin’ en staat niet bij de KvK ingeschreven. Een community coin, oftewel stable coin, is geregistreerd op een blockchain. CuraDai staat op het Ethereum blockchain en heeft dezelfde waarde als een gulden doordat de Dai aan de dollar is gekoppeld en de Antilliaanse gulden weer aan de Dai. Alle CuraDai zijn voor 100 procent gedekt door Dai bij uitgifte.”
Er zijn twee manieren om aan CuraDai te komen, leggen de initiatiefnemers uit. ,,Ten eerste door deel te nemen aan Kolektivo-acties, waarmee we sociale ontwikkelingsprojecten steunen, zoals bijvoorbeeld een voedselbos op Scherpenheuvel, Fundashon Alton Paas, Limpi Recycling et cetera.”
Daarnaast, zo licht Kirchner toe: ,,Door op het Ethereum blockchain Dai te locken voor CuraDai. Alle technische details daarvoor zijn op onze website te vinden, namelijk www.kolektivo.co/curadai. Omdat het om een ‘virtual currency’ gaat, is er nog geen wetgeving, maar we weten dat de Centrale Bank ermee bezig is en meekijkt”, luidt het antwoord op de vraag of CuraDai een vergunning en/of ontheffing nodig heeft om als digitaal betaalmiddel actief te zijn.

Centrale Bank waarschuwde eerder
Het Antilliaans Dagblad benaderde ook de CBCS. De Centrale Bank heeft onder andere nadat deze krant het persbericht opstuurde kennisgenomen van deze digitale munt, maar ‘de CBCS is niet bekend met de CuraDai’.
,,Conform onze huidige geldstelselregeling is de CBCS de enige bevoegde instantie voor het uitgeven van munten (en bankbiljetten) op Curaçao en Sint Maarten”, antwoordt de afdeling Corporate Communications desgevraagd. En voegt daar aan toe: ,,Let op! Instellingen die cryptovaluta uitgeven, staan niet onder het toezicht van de CBCS.”
Voor meer informatie verwijst de communicatieafdeling naar bepaalde Engelstalige documenten op de website van de Centrale Bank. Beide zijn van mei 2018. Het eerste is getiteld ‘Authorization to operate an Electronic Money Institution, a Payment Institution or a Cryptocurrency exchange/-ATM’. En het tweede bevat een krachtige waarschuwing: ‘CBCS warns for Initial Coin Offerings’.

Inwisselen, subsidie, workshops

Bij welke instantie kan de CurDai altijd weer worden ingewisseld tegen contant geld (guldens)? Hoe gaat zoiets? Digitaal of via een loket/kantoor?
,,Het omzetten van CuraDai tot gulden kan op dit moment alleen via Kolektivo, ofwel lees: via mij”, zegt Andrew ‘Andy’ Kirchner. ,,Het is dan ook de bedoeling dat de mensen hun CuraDai gaan besteden bij de deelnemende organisaties, zodat we de impact kunnen meten. Indien het wel nodig is, dan stuurt de deelnemer zijn/haar CuraDai in de CuraDai-wallet naar mij toe en krijgen ze contant of via de bank hun guldens uitbetaald. Dit wordt vooraf overlegd voor elke transactie tot de ontwikkelingen wat verder zijn, maar dit heeft nog niet hoeven te gebeuren.”

Hoe gaat de subsidieverlening van Kolektivo door middel van CuraDai in de praktijk? Betreft het een gift of een lening? Zo ja, tegen een soort vergoeding/rente en hoe moet de subsidie worden terugbetaald?
,,De organisaties die een subsidie in CuraDai ontvangen, krijgen dit als een gift en wij helpen ze dat om te zetten in guldens of andere betaalmiddelen, waar nodig”, antwoordt Kirchner. ,,Bovendien ondersteunen wij hen met kennis en ervaring in de ontwikkeling van duurzame en regeneratieve projecten en met ons eigen sociaal netwerk www.kolektivo.social. We hebben twee jaar onder de naam CuraDAO de eerste deelnemers gesteund en zijn eerder dit jaar verder gegaan als Kolektivo om verdere verwarring tussen CuraDai (Dai=Stablecoin) en CuraDAO (Decentralized Autonomous Organization) te voorkomen.”

Er zijn nog veel vragen over CuraDai, zoals welke bedrijven/organisaties op dit moment CuraDai accepteren - naast Esperamos Supermarket.
,,We zullen gauw meer workshops verzorgen om uit te leggen hoe mensen hun CuraDai kunnen verdienen en uitgeven. Je kan het ongeveer vergelijken met verschillende loyalty-programma’s op het eiland, maar met meer sociale waarde en doelstellingen. Zie de Kolektivo Impact Areas hier: www.kolektivo.co/impact-areas/kolektivo-general. In de tussentijd kunnen mensen binnen de CuraDai-wallet alle deelnemende bedrijven vinden.”
De initiatiefnemers gaan allesbehalve krampachtig om met de informatievoorziening. Wellicht zijn er nog veel vragen onbeantwoord en nog veel meer vragen te stellen, maar Kirchner zegt het Antilliaans Dagblad ‘graag uit te willen nodigen voor een van onze volgende bijeenkomsten’.
,,We zitten in een innovatieve ontwikkelingsfase en begeleiden mensen en organisaties persoonlijk tot we een ervaren ecosysteem hebben”, eindigt de voorzitter van Foundation Innovation Ç en bedankt deze krant voor de tijd, de aandacht ‘en de zeer goede vragen’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.