Al het nieuws

Dinsdag beslissende vergadering health app

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De invoering van de ‘health app’ zal dinsdag het gespreksonderwerp zijn in het crisisteam. Naast de functie om de health app te gebruiken om te reizen, kunnen de opgeslagen coronabewijzen ook gebruikt worden om de lokale economie veilig te laten draaien. Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas plaatste gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad de Curaçaose health app in de context van ontwikkelingen in de regio en wereldwijd.

healthapppisas,,Jouw keuze om je niet te vaccineren mag het land niet in gevaar brengen.” Dinsdag zullen er tijdens de vergadering van het crisisteam na afweging van alle voor-en nadelen van de health app concrete afspraken worden gemaakt, zo kondigde Pisas aan. De health app bevindt zich momenteel in de testfase.
Tijdens de persconferentie met de laatste coronaontwikkelingen als onderwerp, bereidde de minister-president Curaçao voor op wat er mogelijk gaat gebeuren. Ter illustratie stond hij stil bij enkele maatregelen die van kracht zijn in landen in de regio en elders in de wereld. Ambtenaren in Antigua en Barbuda moeten bijvoorbeeld vanaf deze week een vaccinatiebewijs tonen op hun werkplek. Niet gevaccineerde ambtenaren ontvangen vanaf vandaag geen salaris. Griekenland introduceerde vanaf 12 juli een vaccinatieverplichting voor werkers in verzorgingshuizen. Sinds september mogen bars, bioscopen, theaters en andere besloten ruimtes slechts gevaccineerde gasten toelaten. In New York geldt vanaf 13 september vaccinatie-eis voor bezoekers en werknemers van restaurants, sportscholen en andere activiteiten die binnen plaatsvinden. Ambtenaren moeten zich vanaf 6 september wekelijks laten testen op Covid-19. Ook de havenautoriteit van New York en New Jersey past deze maatregel toe. Tot slot heeft het Franse parlement op 2 augustus besloten dat iedereen in de zorg ingeënt moet zijn tegen het coronavirus. Ook de booster shot is verplicht. Het parlement heeft ook ingestemd met de verplichting van een coronapas voor personen die sportverenigingen, winkelcentra en horecazaken bezoeken. Het weigeren van de controle op de coronapas levert horecaeigenaren een boete van 1.500 euro op. ,,Hiermee wil ik illustreren welke richting de wereld uitgaat. Vaccinatie is essentieel voor toegang tot bepaalde gebieden.”
Lesley Fer, directeur risicobeheersing en rampenbeleid, legde uit dat de health app ook gebruikt kan worden om de bewegingen van gevaccineerde burgers te controleren. ,,Daar moeten we ook gebruik van maken.” Voordat dit realiteit is moeten verschillende aspecten goed worden onderzocht voor implementatie. ,,Je hebt een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je zo’n instrument kunt inzetten in je bevolking. In dat proces zitten wij”, aldus Fer.
Van het aantal covidopnames in het Curaçao Medical Center (CMC) is ruim 93 procent niet gevaccineerd. Dit drukt zwaar op de financiën van het ziekenhuis. Per vandaag verleent het CMC tot eind 2021 geen electieve zorg meer aan SVB-patiënten. Dit besluit is ingegeven om de kritieke zorg niet in gevaar te brengen. De zorg aan covidpatiënten heeft het ziekenhuis in 2020 en 2021 ruim 13,5 miljoen gulden gekost. Pisas benadrukte dat vaccinatie een van de beste opties op dit moment is tegen het coronavirus. Pisas:,,We zijn hier niet om mensen te verplichten zich te laten vaccineren. Het blijft jouw keuze. Wel laten we de bevolking weten welke richting we opgaan. Jouw keuze mag het land niet in gevaar brengen.”
De Curaçao Health App maakt van de gegevens, net zoals de Nederlandse CoronaCheck, een QR-code. Die code wordt gecontroleerd om toegang te krijgen. De apps van de CAS-landen sluiten aan op het systeem van de Europese Unie (EU) en kunnen behalve op de eilanden zelf, gebruikt worden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en in landen die zijn aangesloten bij de EU.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.