Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Rode Kruis Curaçao is een hulpactie voor Haïti gestart. De donaties kunnen worden gestort op een lokale bankrekening. Het geld komt dan via de internationale vestiging in Zwitserland terecht bij de afdeling van he Rode Kruis in Haïti.

haitiDe Curaçaose vestiging van het Rode Kruis heeft voor deze vorm van steun gekozen omdat het vanwege de covidpandemie lastig is om vanuit Curaçao goederen naar het land te sturen. Het Rode Kruis Curaçao roept iedereen op naar eigen kracht een bijdrage te storten op de bankrekening van Krus Kòrá Kòrsou MCB # 2004.

Haïti werd zaterdag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter die werd gevolgd door twee hevige naschokken. Het dodental was gisteren opgelopen tot ruim 1.400 en bijna 7.000 mensen zijn gewond geraakt.

,,Zeker 30.000 gezinnen zijn getroffen door de natuurramp. Dit aantal kan nog toenemen, want veel gebieden zijn moeilijk te bereiken vanwege aardverschuivingen.”

Het Rode Kruis kwam direct na de ramp in actie om de schade in kaart te brengen vanaf de grond en vanuit de lucht en te bepalen waar mensen dringend hulp nodig hebben. ,,We richten ons eerst op ondersteuning bij zoek- en reddingsacties, onderdak en acute medische zorg”, aldus het Rode Kruis op de website. ,,Daarnaast kijken we hoe we zo snel mogelijk hulpgoederen naar het getroffen gebied kunnen sturen, onder andere vanuit de Dominicaanse Republiek.”

De reddingswerkzaamheden worden mogelijk gehinderd door de tropische storm Grace die door het Caribisch gebied trekt. Gisteren was Grace al aan land gekomen bij de Dominicaanse Republiek en op weg naar Haïti. Daar zal de storm met windsnelheden van 40 tot 50 miles per hour (MpH) mogelijk ook vandaag nog voor wateroverlast zorgen vanwege de zware regenval. Ook is er gevaar voor aardverschuivingen en modderstromen.

In het Nederlandse dagblad Parool schrijft Simone van Zwieten dat Haïti ‘net was opgekrabbeld na orkaan Matthew, die in 2016 huishield’. ,,Mensen hadden hun huizen net weer opgebouwd en nu ligt alles weer op de grond”, zegt Cellinie Constant, voorzitter van de Haïtiaanse Vereniging in Nederland, in gesprek met Van Zwieten. In 2010 werd het land ook al getroffen door ‘een verwoestende aardbeving’ en vielen er meer dan 200.000 doden. Constant zegt dat er dit keer minder slachtoffers zijn omdat een dunbevolkt gebied werd getroffen en veel mensen op het moment van de schok buiten waren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.