Al het nieuws

Ziekenhuisdirecteur Martina: Toke de keda moet terug

Van een onzer verslaggevers
Willemstad – Het Curaçao Medical Center (CMC) kan een verdere toename van covidpatiënten niet aan. Het ziekenhuis heeft niet voldoende personeel en geen geld om zelf verpleegkundigen en medici in te huren.
cmcDat zegt CMC-directeur Gilbert Martina. Martina vindt dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen moet nemen, om een grote uitbraak van besmettingen af te remmen. Hij denkt dan aan een avondklok, toke de keda, en aan het beperken van bezoekers aan evenementen en bij beachclubs. Het is te druk op straat en mensen houden zich niet aan de coronaregel om afstand te houden. Martina: ,,We doen een dringende oproep aan de bevolking om drukte te mijden, maar ook aan de verantwoordelijke autoriteiten om maatregelen te nemen.” Martina zegt dat de ziekenhuisdirectie al twee weken geleden aan de bel heeft getrokken en vreest nu een nieuwe uitbraak van coronabesmettingen. Dan zal ook het aantal opnames in het ziekenhuis stijgen. ,,Als het zo doorgaat dan komt er een moment dat we geen patiënten meer aan kunnen nemen. Dan bereiken we code zwart. Dan liggen mensen buiten in een tent en gaan daar, voor onze deur, dood.”
Gisteren lagen er 28 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie er 9 intensieve zorg nodig hadden. Daarnaast zijn er opnames op de intensive care (ic) door bijvoorbeeld auto-ongelukken en schietpartijen. De afdeling heeft zestien bedden. ,,De ic ligt praktisch vol”, zegt Martina. Het CMC kan maximaal 130 van de 300 bedden vrijmaken voor patiënten met Covid-19, inclusief 40 tot 46 ic-bedden, maar dan moeten er wel voldoende verpleegkundigen en artsen zijn om die patiënten te kunnen verzorgen. Die zijn er nu al te weinig. Het CMC heeft acuut ‘minimaal veertig tot vijftig’ zorgmedewerkers nodig.
Deze maand lopen de contracten met het zorgpersoneel van de Amerikaanse uitzendorganisatie AMI af, ongeveer 130 verpleegkundigen en medisch specialisten. Die werden betaald door Nederland. Martina heeft zelf contact opgenomen met AMI. ,,We mogen de tien buitenlandse personeelsleden die er nog zijn hier houden”, zegt Martina. ,,Maar die kosten hebben we niet begroot en kunnen we niet betalen.” Vorige week zou de kwestie worden besproken tijdens het vierlandenoverleg van de gezondheidsministers van het Koninkrijk.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.