Al het nieuws

Concurrentiewaakhond Ftac legt accountantskantoor 4 ton boete op

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ernst & Young (EY) Dutch Caribbean is het ‘fundamenteel oneens’ met de conclusie en het besluit van de Fair Trade Authority Curaçao (Ftac) om het accountants- en advieskantoor een boete van 400.000 gulden op te leggen.

eyHet is voor het eerst dat de Ftac een boete oplegt. EY laat het er niet bij zitten en gaat in beroep. ,,De boete aan EY is opgelegd voor het niet (tijdig) melden van een concentratie”, aldus de concurrentiewaakhond in een persverklaring. ,,De Ftac is van oordeel dat EY begin 2019 het verkrijgen van zeggenschap over (delen van) KDC Interim, sinds 1 januari 2019 de handelsnaam waaronder accountants en adviseurs van het voormalige KPMG Dutch Caribbean waren ondergebracht, had moeten melden bij de Ftac.”
In reactie hierop laat de leiding van EY het Antilliaans Dagblad desgevraagd het volgende weten: ,,Hoewel EY - net als andere kantoren - inderdaad gesprekken heeft gevoerd over een mogelijke overname van KDC, heeft een dergelijke overname nooit plaatsgevonden. EY is het derhalve fundamenteel oneens met de conclusie van de Ftac en gaat tegen dit besluit in beroep.”
Eerder deze maand is Ftac, op basis van een onderzoek, tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een ‘overtreding door EY’. De autoriteit is van oordeel dat vast is komen te staan dat de overeenkomsten tussen EY en KDC een concentratie bewerkstelligen. ,,Uit de door EY met de top van KPMG, handelend onder de naam KDC Interim, gesloten overeenkomsten, blijkt dat bij uitvoering van die overeenkomsten EY zeggenschap verkrijgt over (onderdelen van) KPMG/KDC en het gezamenlijke marktaandeel de marktaandeeldrempel van 30 procent overschrijdt.”
Het kantoor zelf heeft een geheel andere lezing, maar legt eerst uit hoe het allemaal begon: in 2018 en begin 2019 voerde EY gesprekken met de bestuurders van KMPG/KDC over een mogelijke overname van de accountancy- and consultancytakken van KPMG. ,,EY heeft daarbij aan de Ftac tijdig aangegeven dat mochten deze gesprekken tot een overname leiden, zij de overname conform de Landsverordening inzake concurrentie aan de FTAC zou melden.”

Aanleiding voor de gesprekken met KDC was dat KPMG International haar activiteiten op Curaçao ultimo 2018 zou beëindigen, licht Ernst & Young toe. Per eind 2018 trok KPMG de licentie voor het gebruik van haar naam op Curaçao ook in. Kort daarop heeft KDC haar activiteiten als accountant gestaakt. ,,Half februari 2019 heeft EY besloten KDC niet over te willen nemen. EY heeft KDC direct schriftelijk van dit besluit op de hoogte gesteld en de gesprekken met KDC daarop formeel beëindigd.”
EY zegt daar nu niets van, maar het is algemeen bekend dat een deel van het KPMG-personeel en ook van de klanten overstapten naar Ernst & Young. EY onderschrijft naar eigen zeggen ‘het beginsel dat fusies en overnames vooraf bij de mededingingsautoriteit moeten worden gemeld’ en wijst erop dat vrijwel alle landen ter wereld een regel hanteren dat fusies en overnames niet tot stand mogen worden gebracht voordat deze zijn gemeld en goedgekeurd.
,,Nergens ter wereld hoeven echter voorbereidende gesprekken of voorwaardelijke overeenkomsten te worden gemeld. Ook de overstap van een klant of een werknemer wordt niet gezien als een fusie of overname. EY meent dat dit ook zo is op Curaçao. Daarom gaat EY tegen het besluit van de Ftac in beroep.” Het kantoor ziet de uitkomst van het beroep ‘met vertrouwen’ tegemoet.

‘Onderzoek na mediaberichten’..

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.