Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De datum 30 mei 1969 zal voor altijd onderdeel blijven van de Curaçaose gemeenschap en is de geschiedenisboeken ingegaan als een historische dag voor de Curaçaose bevolking en de vakbonden.

30meiGisteren werd met een publiek debat en de gebruikelijke herdenking bij Plasa Wilson ‘Papa’ Godett voor het postkantoor in Punda stilgestaan bij 52 jaar sinds 30 mei 1969.
De herdenking was via de officiële kanalen van de overheid te volgen en werd dit jaar gekenmerkt door de geldende coronamaatregelen. Het programma kon rekenen op deelname van de spirituele leiders van de Indiase, joodse, moslim- en katholieke gemeenschap en er waren optredens van Jurgen LaCruz & Friends en de jonge poëet Ralph Winedt. Demissionair premier Eugene Rhuggenaath en demissionair minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Steven Croes voerden eveneens het woord, naast Anthony Godett, de zoon van wijlen ‘Papa’ Godett, één van de strijders van 30 mei 1969.

Na het officiële gedeelte vertrokken gelijktijdig drie groepen richting Kaya Gerardina-Gutiérrez, het kerkhof van Santa Maria en dat van Groot Kwartier waar vertegenwoordigers van de regering en de nabestaanden een krans legden bij de graven van de heren Nita, Gerardina en Gutiérrez en bij het kunstwerk ‘50 aña 30 di mei’ van Yubi Kirindongo.
Tot slot organiseerde de overheid tussen 17.00 en 18.00 uur een publiek debat waarbij het onderwerp ‘Veerkracht van de Curaçaose gemeenschap; 1969 vergeleken met 2021. Overeenkomsten en lessen om de sociaaleconomische crisis te overwinnen.’ uitvoerig werd besproken. Het debat kon rekenen op deelname van vertegenwoordigers uit het academisch veld, maar ook van vakbonden, politici, actieve jongeren en ondernemers.