Al het nieuws

Onderzoek corruptieve handelingen agenten krijgt naam Outpost

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Vier van de vijf agenten die eerder op verdenking van diefstal uit woningen, het overtreden van de Opiumlandsverordening en misbruik van ambtsgevoeligheid in voorlopige hechtenis zijn geplaatst, blijven langer vastzitten. Bovendien zitten de verdachten in beperkingen en kunnen zij dus alleen contact hebben met hun advocaat.

F03Agenten blijven vast De zaak waarbij onderzoek wordt gedaan naar deze agenten en mogelijk door hen gepleegde strafbare feiten heeft de naam Outpost gekregen. Tegen vier van de vijf is door het Openbaar Ministerie (OM) de bewaring gevorderd, waarvan gisteren de behandeling heeft plaatsgevonden en de verdachten door de rechter-commissaris zijn gehoord. De rechter-commissaris heeft de vordering voor bewaring van het OM toegewezen, hetgeen met zich meebrengt dat het voorarrest van de vier verdachten met acht dagen wordt verlengd.

In januari werd na onderzoek door Bureau Interne Zaken (BIZ) van de politie aan zes politieagenten de toegang tot de gebouwen van het Korps Politie Curaçao ontzegd. Vervolgens werden vijf van deze agenten eerder deze maand in de boeien geslagen. Deze agenten worden ervan verdacht procedures die gelden bij de inbeslagname van substanties en eigendommen, niet te hebben nageleefd; zij zouden privacyregels hebben geschonden en zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, zo maakte de woordvoerder van het KPC toentertijd tegenover deze krant bekend. Nu heeft het OM in een persbericht de officiële beschuldiging bekendgemaakt, namelijk: diefstal uit woningen, dan wel poging daartoe; overtreding van de Opiumlandsverordening; en misbruik van de ambtsbevoegdheid.

Het managementteam van het KPC, geleid door Jules Ilario, liet in januari weten de gebeurtenissen die tot de schorsing van de agenten hebben geleid te betreuren, maar aan de andere kant een duidelijk signaal te willen afgeven ‘zowel intern als extern’ dat het korps er alles aan doet om de integriteit van het korps te blijven garanderen. Minister Quincy Girigorie van Justitie liet deze maand na de aanhoudingen weten het aan de ene kant te betreuren dat een aantal politieagenten die juist de gemeenschap horen te beschermen er nu van verdacht worden zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten en zijn aangehouden, en aan de andere kant het belangrijk te vinden dat een politieorganisatie de mogelijkheid heeft juist te handelen tegen mogelijke gevallen waarbij de integriteit van het korps wordt aangetast. Ook hij vindt in dat geval dat de aanhouding een duidelijk signaal uitstuurt naar de gemeenschap dat het korps serieus omgaat met verdenkingen van het overtreden van de wet, zelfs waar het om de eigen leden gaat, die door hun handelen de integriteit van het gehele korps kunnen aantasten.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).