Al het nieuws

Rhuggenaath schrijft namens ministerraad brief aan parlement

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Door het dwarsbomen van vergaderingen door oppositieleden in de Staten, komt dit hoogste democratische orgaan - de volksvertegenwoordiging - niet meer geloofwaardig over.

statenDat schrijft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) namens zijn voltallig kabinet in een brandbrief aan de Staten, waarin hij zijn beklag doet over de impasse die er is ontstaan nu bij veel vergaderingen de oppositie niet komt opdagen waardoor er geen quorum is.
Het Land Curaçao bevindt zich in een (corona)crisis en slagvaardigheid is vereist om verschillende wetgevingstrajecten te kunnen behandelen zoals wordt voorgeschreven in de Staatsregeling.
Niet alleen bepaalde wetgeving kan zo niet besproken worden, ook boycot de oppositie de behandeling van de geloofsbrieven en installatie van een nieuw PAR-lid in de Staten. Hierdoor is de verhouding coalitie-oppositie tien-tien waardoor er, als ‘iedereen’ aanwezig zou zijn, niet snel een meerderheid van stemmen is (tenzij een oppositielid meestemt) en wetten niet aangenomen kunnen worden.

De brief is verstuurd op advies van de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) en na goedgekeurd te zijn in de ministerraad. De Raad van Ministers bestaat uit bewindslieden van de regeringspartijen PAR en MAN.
Rhuggenaath vindt dat de dwarsliggende oppositieleden de waarden en normen van de parlementaire democratie verwerpen en ook de door hen afgelegde eed of belofte van zuivering.
,,Het orgaan dat binnen het staatsbestel de bevolking vertegenwoordigt, is het orgaan dat het hoogste aanzien verdient binnen een parlementaire democratie. De huidige impasse ondermijnt direct de geloofwaardigheid van de Staten en van de overheid in het algemeen. Door de huidige impasse als gevolg van het bewust frustreren van de gebruikelijke procedures van de Staten wordt het belang van de bevolking door een aantal leden duidelijk op de tweede plaats gezet”, aldus Rhuggenaath.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.