Al het nieuws

SOAW stippelt stappenplan uit voor slachtoffers misbruik

Willemstad - Er is een nationaal plan opgezet om misbruik te bestrijden en om bewustzijn te creëren over de stappen die genomen kunnen worden in geval van misbruik. Dat heeft het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gisteren bekendgemaakt. Dit plan is nu actief.

planmisbruikHet plan richt zich op kindermisbruik en huiselijk en relationeel geweld. SOAW heeft hier samen met het ministerie van Justitie, dat van Gezondheid, Milieu en Natuur en dat van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport aan gewerkt. ,,Er zijn verschillende gouvernementele en niet-gouvernementele instanties die zich inzetten tegen misbruik. Het is ons echter nog niet gelukt dit te elimineren. In ons streven om dit wel te doen en de gevallen die er zijn goed aan te pakken, zijn we de samenwerking aangegaan met onder andere Amnesty International, PSI-Skuchami, Bos di Hubentut, Stichting Slachtofferhulp Curaçao, Voogdijraad/CMK, Aliansa, Veiligheidshuis/AJJC, de kindertelefoon, Cafra, Seda, Famia Plania en het Openbaar Ministerie om bewustzijn te creëren en bewoners van Curaçao te informeren over de instanties waar ze terechtkunnen en stappen die ze kunnen nemen om hulp te zoeken voor zichzelf, een familielid of kennis die het slachtoffer is van misbruik”, aldus minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW.
Slachtoffers van misbruik, moeten - zo wordt geadviseerd - allereerst steun zoeken bij familie, vrienden of buren of contact opnemen met de Stichting Slachtofferhulp Curaçao, de kindertelefoon, het centraal meldpunt kindermishandeling of PSI Skuchami. De nummers worden in het stappenplan weergegeven.

Deze bewustwordingscampagne is niet alleen om de gemeenschap bewust te maken en te informeren over alle organisaties die omgaan met gevallen van misbruik, maar ook om informatie te verschaffen over de signalen en gevolgen van misbruik. Gedurende de maand november zal de Facebookpagina van Plan Nashonal kontra Abusu worden ingezet om vooral contact te leggen met personen die gebruikmaken van sociale media. Sinds gisteren worden op deze pagina posts gepubliceerd en volgende week donderdag beginnen om 15.00 uur de livesessies waarbij instanties en ministers aan het woord worden gelaten over de ontwikkelingen op het gebied van misbruikbestrijding op Curaçao. Wie vragen heeft over misbruik kan nu al vragen inzenden. Dit is ook mogelijk tijdens het programma. Verder worden op woensdag cijfers vrijgegeven over het aantal (geregistreerde) gevallen van misbruik op Curaçao en wordt op vrijdag een quiz georganiseerd. De antwoorden zullen op maandag 16 november om 15.00 uur worden gepost.
Speciaal voor de bewustwordingscampagne is de ‘hashtag’ #BONOTABOSO (Je bent niet alleen) in het leven geroepen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.