Al het nieuws

Alle contactpersonen na onderzoek in preventieve quarantaine

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Opnieuw is een besmetting van het coronavirus geregistreerd bij het Curaçao Medical Center (CMC). Dit keer gaat het om een personeelslid van de operatiekamer van het ziekenhuis.

cmcIn een persbericht geeft CMC te kennen dat het personeelslid afgelopen vrijdag positief is getest op Covid-19 en dat er meteen de nodige maatregelen zijn getroffen om risico op besmetting voor het personeel en de patiënten te minimaliseren.

,,Het Outbreak Management Team (OMT) van het CMC heeft in samenwerking met Arbo ‘contact tracing’ verricht en contact opgenomen met alle patiënten en personeelsleden die gedurende de laatste dagen in direct contact zijn geweest met het lid van de operatiekamer. De besmette persoon had te allen tijde waarop patiënten werden behandeld, beschermingsmateriaal aan. Als zodanig is er geen risico op besmetting”, aldus het ziekenhuis.

Het lid van de operatiekamer is in isolatie en alle personeelsleden op de contactlijst zijn per direct in quarantaine geplaatst, met uitzondering van personen met een essentiële functie. ,,Een persoon kan onder strikte beschermingsregels volgens het Covid-19-protocol werken. De operatiekamer wordt elke dag volgens protocol ontsmet en alle geplande operaties worden voortgezet”, aldus het persbericht van het ziekenhuis.
Dit is niet de eerste keer dat een besmetting wordt geregistreerd bij het ziekenhuis. Twee weken geleden werd ook bekend dat een specialist werkzaam bij het CMC het virus had opgelopen. Ook bij deze werknemer werd contactonderzoek verricht en werden de personen die nauw contact met de specialist hebben gehad, in preventieve quarantaine geplaatst en getest. ,,Alle personen op de contactlijst van de specialist die eerder positief is getest op Covid-19, zijn negatief getest en vertonen geen symptomen”, zegt CMC.

Om de verspreiding van het virus te beperken, hanteert CMC nu strengere maatregelen waar het gaat om patiënten en bezoekers van het ziekenhuis. Zo moeten alle patiënten die het ziekenhuis bezoeken een mondkapje dragen; gaan alle consultafspraken die gepland stonden door, rekening houdend met de geldende social distancing-maatregelen; moet men 30 minuten voor aanvang van een afspraak in het ziekenhuis aanwezig zijn om rekening te kunnen houden met de nieuwe maatregelen; zullen personen met een afspraak die telefonisch kan plaatsvinden de dag voor hun afspraak gebeld worden door de polikliniek; is toegang tot het ziekenhuis alleen mogelijk via de westelijke ingang (naast KFC) en de ingang via de parkeergarage; kan men in noodgevallen gebruikmaken van de noordelijke ingang; wordt er streng gecontroleerd bij de ingang; en is ziekenbezoek tot nader order niet toegestaan, met uitzondering van situaties die delicaat van aard zijn en door de specialist zijn goedgekeurd.

CMC benadrukt wederom dat personen die Covid-19 gerelateerde symptomen vertonen, niet naar het ziekenhuis moeten gaan, maar meteen contact moeten opnemen met de huisarts.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.