Al het nieuws

14 Nieuwe besmettingen; teller actieve gevallen nu op 46

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Omdat er afgelopen vrijdag in één keer tien nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 bij zijn gekomen, heeft de regering zaterdag nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding te beperken.

izzyZo zijn groepsactiviteiten/ feestjes per direct en tot nader order niet meer toegestaan, wordt het dragen van mondkapjes in het openbaar aangemoedigd en wordt een beroep gedaan op werkgevers om het personeel zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken.

In een buitengewone persconferentie stonden zaterdag premier Eugene Rhuggenaath en vanuit huis epidemioloog Izzy Gerstenbluth de pers en de gemeenschap te woord. Daarbij zei de minister-president dat wereldwijd een tweede golf van coronabesmettingen wordt waargenomen en dat de bron van vele besmettingen vaak sociale activiteiten zijn, met name thuis, in een familiaire setting.

,,We hebben de indicatie dat dit ook hier het geval is. Daarom hebben we vandaag het besluit genomen dat het niet meer mogelijk is om sociale activiteiten te organiseren. We weten dat dit besluit veel pijn en ophef zal veroorzaken en dat het de manier waarop we leven drastisch zal veranderen, maar het is voor onze eigen bescherming”, aldus Rhuggenaath. Gezien de toename van het aantal lokale besmettingen is het volgens hem nu ook verantwoord om in het openbaar een mondkapje te dragen. ,,Zeker op plaatsen waar je geen sociale afstand kunt bewaren”, gaf de premier aan. De overheid gaat beginnen met informatiecampagnes over de juiste wijze van gebruik van een mondkapje. Gerstenbluth gaf later zelf aan dat een mondkapje maximaal twee uur kan worden gedragen en dan weggegooid.

Tot slot wordt nu meer dan ooit het werken vanuit huis door de regering aangemoedigd. ,,Op werkgevers, bedrijven en ondernemingen doen we wederom een dringend beroep om het personeel zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken om te voorkomen dat veel mensen op kantoor in een gekoelde ruimte samenkomen”, zei Rhuggenaath.

Gerstenbluth gaf zaterdag een update van het aantal besmettingen, maar dit aantal werd gisteren alweer bijgewerkt toen meer besmettingen bekend werden gemaakt. Tot en met gisteren heeft Curaçao 92 bevestigde gevallen gekend sinds het begin van de epidemie in maart. Daarvan waren er gisteren 46 actief, zijn er 45 hersteld en is één persoon overleden. Het aantal personen dat is hersteld van het virus, is toegenomen. Daarnaast is één persoon - zoals Gerstenbluth zaterdag al anticipeerde - opgenomen in het ziekenhuis.

Vrijdagavond laat kreeg de afdeling epidemiologie de resultaten binnen van 60 testen die waren afgenomen. Daarvan bleken tien positief. Drie van deze nieuwe besmettingen zijn gekoppeld aan bekende besmettingen en van de overige zeven is de bron vooralsnog onbekend. Van de vier besmettingen die gisteren bekend zijn gemaakt, is één gekoppeld aan een bekende bron en is de bron van de overige drie nog onbekend.
Gerstenbluth sprak zaterdag van vier clusters - van drie of meer besmettingen elk - en verschillende individuele besmettingen. Ook gaf hij aan dat de nieuwe besmettingen niet allemaal aan elkaar gekoppeld zijn en dat er daarom nog steeds wordt gezegd dat Curaçao in fase 2 van het escalatiemodel zit. Zoals eerder gezegd zullen in een hogere fase drastischere maatregelen moeten worden genomen.

Aan de hand van ‘contact tracing’ worden steeds meer besmettingen bekend. Maar dat is juist de bedoeling, stelde de epidemioloog zaterdag. ,,We moeten deze mensen zo snel mogelijk te pakken krijgen en ze binnen houden om verdere besmetting te voorkomen.”
Gerstenbluth legde het proces van contact tracing weer uit: iedereen die in nauw contact van 15 minuten of langer is geweest met een positief getest persoon, wordt gezocht, in quarantaine geplaatst en getest. Als deze personen negatief zijn, dan hebben zij anderen zelf niet kunnen besmetten. Wel blijven zij in quarantaine omdat ze wel kunnen zijn blootgesteld aan het virus. Ze blijven voor 14 dagen in quarantaine en aan het einde van die periode worden ze weer getest. Als ze nog steeds negatief zijn, zit de quarantaineperiode er voor hen en op en worden ze virusvrij verklaard.

Gerstenbluth herhaalde opnieuw dat de gemeenschap rustig moeten blijven, maar dat tegelijkertijd meer maatregelen moeten worden getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. ,,Daarom zijn nu meer maatregelen aangekondigd, waarvan de belangrijkste blijft om afstand te houden. Feesten vormen brandhaarden voor besmettingen. Daarom moet dat nu beperkt worden. Hetzelfde geldt voor begrafenissen en kerkdiensten. Maar daar wordt nog over nagedacht en met de partners over gesproken. Daarna zullen ook hierover additionele maatregelen bekend worden gemaakt.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.