Al het nieuws

Strafrechtelijk onderzoek contra Garcia werd vroegtijdig stopgezet

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De aangiftes in 2015 tegen voormalig Girobankdirecteur Eric Garcia hebben destijds wel degelijk geleid tot een strafrechtelijk onderzoek, zo blijkt nu. Het onderzoek ‘Pretoria’, zoals dat toen werd genoemd, is echter vroegtijdig stopgezet.

giroDat heeft het Antilliaans Dagblad uitgezocht en ontdekt. Deze krant vroeg het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand naar de status van de aangiftes in 2015 van Girobank (lees: de Centrale Bank CBCS, die in verband met de noodregeling sinds december 2013 belast is met het bestuur) inzake Garcia. Op dat moment kon het OM niets zeggen.

Nu wordt bevestigd wat eerder werd bericht, zo blijkt uit welingelichte bron, dat op 15 juni 2015 door advocatenkantoor Huizing & Huizing namens de Girobank aangifte is gedaan contra ‘Eric Lion Garcia en anderen’ terzake verduistering en oplichting. Hierbij zijn ook onderzoeksrapporten overhandigd. Naar nu blijkt heeft het advocatenkantoor herhaaldelijk gerappelleerd en naar de stand van zaken van de aangifte geïnformeerd.

In datzelfde jaar werd ook aangifte gedaan namens de Totalbank. Totalbank is de voormalige meerderheidsaandeelhouder van Giro. Volgens de jaarrekening 2010 van Girobank nam gedurende dat jaar International Investment Group (IIG) in New York de 58,1 procent aandelen over van Totalbank Group, terwijl het pensioenfonds APC 39,8 procent en Land Curaçao 2,1 procent behielden.

Deze aangiftes zijn bestudeerd, weet deze krant nu, en vormden de basis voor een strafrechtelijk onderzoek van het TBO (Team Bestrijding Ondermijning) onder de tot nu toe niet onthulde naam ‘Pretoria’. Het onderzoek Pretoria is echter niet afgerond en in een vroeg stadium stopgezet, zo verneemt de redactie. Namelijk vanwege ‘de beperkte financiële recherchecapaciteit’ enerzijds en anderzijds ‘het tijdsverloop ten aanzien van de strafbare feiten’.

Als bijzondere motivering werd destijds aangegeven dat Totalbank ‘uiteindelijk geen nadeel heeft ondervonden’, dankzij haar eigen alerte houding. Anders is dat echter voor Girobank, die anno 2019/2020 kampt met grote problemen.

De Girobank is het ‘slachtoffer geworden van malverserende werknemers’, zo luidde het voorlopige oordeel van het OM. Uit het onvoltooide strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat de malversaties konden plaatsvinden ‘omdat de interne procedures niet werden gevolgd’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.