Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - Het risico dat het coronavirus verder wordt verspreid op Sint Maarten is ‘erg klein’. Dat zegt premier Silveria Jacobs, die uitlegt dat het Franse echtpaar dat afgelopen vrijdag uit de rij werd gehaald bij de luchthaven helemaal geen symptomen vertoonde van Covid-19.

 

SXMcorona,,Bovendien was de tijd die ze doorbrachten aan de Nederlandse kant van Sint Maarten erg kort voordat ze werden geëvacueerd. Die zaak was het bewijs dat protocollen werken en hebben geleid tot een snelle beheersing”, aldus de premier.

The Daily Herald meldt dat er camerabeelden van de twee personen op de luchthaven zijn. Gezondheidswerkers en epidemioloog Eva Lista de Weever verzekeren de inwoners dat ze niet verwachten dat personen die in contact kwamen met het echtpaar het virus hebben opgelopen. Jacobs voegt eraan toe: ,,Het zou riskant zijn als personen gedurende een langere periode in dezelfde ruimte waren blootgesteld, maar dit echtpaar was zeer snel in en uit de luchthaven.”

Ze zei ook dat de toegangs- en screeningprotocollen in alle havens van binnenkomst zijn verhoogd, vooral voor personen die afkomstig zijn uit risicogebieden.

De premier heeft voortdurend contact met Préfète Déléguéée Sylvie Feucher om informatie uit te wisselen en ontwikkelingen of veranderingen te volgen naarmate de crisis zich ontvouwt. Beiden erkenden dat de ‘capaciteiten’ op een klein eiland beperkt zijn, maar ‘banden met Europa betekenen dat hulp of meer middelen slechts een telefoontje verwijderd zijn’. ,,We hebben al aanvragen voor extra materialen verstuurd, en de mogelijkheid voor mobiele eenheden als ze nodig zijn.”

De vraag werd gesteld of grote evenementen, zoals het SXM Music Festival of de Heineken Regatta, beperkt of geannuleerd zouden kunnen worden. Volgens Feucher is er geen enkele reden om dat nu te doen.

,,Het hangt ervan af hoe de situatie zich ontwikkelt en dat moet dagelijks worden gemonitord, maar het is duidelijk dat we in nauw contact moeten staan ??met de organisatoren van deze evenementen”, zei ze.

Jacobs herhaalde dat het St. Maarten Tourism Bureau contact heeft gehad met de organisatie van Heineken Regatta over hun protocollen en veiligheidsprocedures.

,,Ik bekijk de documenten samen met het Emergency Operation Center (EOC) om er zeker van te zijn dat het aan de normen voldoet, en dan zullen we beslissen welke maatregelen we moeten nemen”, zei ze.

Het Franse echtpaar dat momenteel in quarantaine wordt gehouden in het ziekenhuis op Saint Martin heeft het coronavirus doorgegeven aan hun zoon op St. Barths. Zij kwamen uit een hoogrisicogebied in Frankrijk.