Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Curaçaose kunstenares Johanna Franco Zapata heeft op eigen initiatief en eigen kosten het verlaten huisje bij de ingang naar Playa Kenepa een opknapbeurt gegeven.

knip2Op haar Facebookpagina vertelt Franco Zapata dat ze tijdens de werkzaamheden door verschillende passerende mensen ietwat boos werd aangesproken met de vraag wie haar betaalde om de ingang op te knappen en of er binnenkort betaald zou moeten worden om bij Playa Kenepa te zwemmen. ,,Nadat ik uitlegde dat dit op eigen initiatief gebeurt en dat het de bedoeling is dat de toegang gratis blijft, veranderde hun gezichtsuitdrukking naar vriendelijk en dankbaar”, aldus de kunstenares.
Ze vertelt dat het werk nog niet is afgerond, maar dat het materiaal - hout en verf - opraakte. Wie Franco Zapata met materiaal wil helpen, kan contact met haar opnemen via social media. Inmiddels is de post op social media veelvuldig gedeeld en wordt massaal opgeroepen om materiaal te doneren zodat de kunstenares het werk kan afmaken.
Playa Kenepa Grandi, of simpelweg Kenepa Grandi of Grote Knip is met het azuurblauwe water en witte stranden een van de populairste stranden op Curaçao. Het huisje bij de entree is - zo vertelt Franco Zapata - vele jaren geleden in opdracht van de regering gebouwd met de bedoeling bezoekers voor toegang tot het strand te laten betalen. ,,Uit protest is dit klein gebouwtje toen vernield, want volgens onze wetten heeft elke inwoner van het eiland het recht de zee te bereiken. Deze wet wordt jammer genoeg in een aantal andere toeristische omgevingen en hotels niet gerespecteerd en wordt lokale bewoners niet toegestaan zomaar het strand op te gaan. Dit juweeltje, Kenepa, moet vrij toegankelijk blijven voor iedereen. Voor altijd!” zo stelt de kunstenares, die afsluit met de hashtag #keepkenepafree.
Facebookpagina: Johanna Franco Zapata