Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - George Jamaloodin moet zijn celstraf van 28 jaar op Curaçao uitzitten. Wanneer hij naar Curaçao wordt overgebracht, wil het Openbaar Ministerie - juist uit veiligheidsoverwegingen - niet prijsgeven, maar advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran meldt dat zijn cliënt vandaag op Curaçao aankomt.

jamaloodinHet Openbaar Ministerie (OM) stuurde gisteren naar aanleiding van berichtgeving in de lokale media een officiële verklaring uit waarin werd aangegeven dat het uitgangspunt is dat personen die op Curaçao een strafbaar feit hebben begaan en ook op Curaçao zijn veroordeeld, hier hun straf moeten uitzitten. Hetzelfde geldt ook voor personen die ervan verdacht worden op Curaçao een strafbaar feit te hebben begaan en in voorlopige hechtenis zitten, in afwachting van de behandeling van hun strafzaak. Dit kan anders zijn indien wegens veiligheidsoverwegingen plaatsing in een andere inrichting binnen het Koninkrijk nodig wordt geacht, aldus het OM. ,,Ook voor de heer Jamaloodin geldt dat hij naar Curaçao zal worden overgebracht en geplaatst zal worden in een detentiecentrum op het eiland, op het moment dat de situatie dat toelaat.”
George Jamaloodin, oud-minister van Financiën ten tijde van het kabinet-Schotte, werd op 16 augustus van dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar. Het Gerecht in eerste aanleg achtte toen voldoende bewezen dat Jamaloodin zich schuldig heeft gemaakt aan het uitlokken van de moord op PS-politicus Helmin Wiels in 2013; dat hij de opdracht heeft gegeven tot deze moord; dat hij geld in het vooruitzicht heeft gesteld aan degene die de moord organiseerde en dat hij heeft betaald voor de moord. ,,Door toedoen van George Jamaloodin is het recht op leven aan Helmin Wiels ontnomen”, zo sprak de rechter in augustus. Met de volgens het gerecht bewezen uitlokking van de moord op Wiels heeft Jamaloodin ‘blijk gegeven van een volstrekt gebrek aan respect voor het meest fundamentele recht van een mens’.
Sinds zijn uitlevering vanuit Venezuela wordt Jamaloodin uit veiligheidsoverwegingen in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire vastgehouden. Maar daar gaat verandering in komen, zo blijkt uit de berichtgeving van het OM. In de Curaçaose gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) in Koraal Specht wordt ook oud-partijgenoot van Jamaloodin Gerrit Schotte vastgehouden. Schotte zit daar een straf uit voor onder andere het plegen van ambtelijke corruptie.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.