Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De helft van de zeeschildpadden bij Wacawa, aan de noordkust van het eiland, is besmet met fibropapillomatosis (FP). Zo blijkt uit onderzoek dat de afgelopen dagen is uitgevoerd door Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC). ,,Reden tot zorg”, aldus directeur Sabine Berendse.


Helft schildpadden ziekFP is een soort herpesvirus onder schildpadden dat zich uit in de vorm van ‘bloemkoolachtige tumoren’, legt Berendse uit. Deze ontstaan voornamelijk in de oksels, in de nek, rondom de ogen en soms ook op de achterste flippers van de dieren. ,,De tumoren kunnen heel groot worden en dat belemmert de schildpadden in het zicht en bij het zwemmen.”
,,Je zult begrijpen dat het daardoor moeilijker voor ze is om te zwemmen, waardoor ze een gemakkelijk slachtoffer zijn voor roofdieren, zoals haaien.” Ook kunnen ze door de ziekte vaak niet goed eten, wat kan resulteren in een langzame en pijnlijke dood. Daarnaast kunnen de dieren aan de directe gevolgen van de tumoren overlijden wanneer inwendig allerlei lichaamsfuncties worden aangetast.
STCC heeft vijf onderzoeksdagen gehad op verschillende locaties; Ascencion, Santa Cruz, Klein Curaçao en Wacawa. Aan de zuidkust en op Klein Curaçao waren alle schildpadden - net als vorig jaar - gezond. Maar de onderzoeksresultaten bij Ascencion en Wacawa gaven reden tot zorg. Van de 59 schildpadden die op deze twee locaties aan de noordkust zijn onderzocht, is ongeveer de helft besmet met FP; 25 van de 51 schildpadden bij Wacawa, en 1 van de 8 bij Ascencion. ,,Bijzonder om te zien dat er in de subpopulaties op Curaçao zo veel verschil zit”, aldus de STCC-directeur. ,,Alleen aan de noordkust zijn zieke schildpadden gevonden.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).