Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een reeks incidenten is voor directeur van de Curaçao Zoo Bert Isenia de maat vol. Hij doet een dringende oproep aan de overheid om de dierentuin te helpen. Ze hebben geld en toestemming nodig om maatregelen te kunnen nemen voor betere beveiliging van het park.


zooTijdens een Sinterklaasviering afgelopen zaterdag werden de dieren in Parke Tropikal slachtoffer van mishandeling en vandalisme. De kinderen gooiden met stenen op de varkens en in de kinderboerderij. Een konijn is door de klap van zo’n steen overleden. Ook zijn alle eieren uit het kippenhok gestolen en probeerde iemand de kapucijnapen een sigaret te laten roken. Tot overmaat van ramp is dinsdag de 40-jarige blauwgele ara gestolen. De kooi is opengebroken en de vogel is meegenomen.
Isenia is er kapot van. ,,Het is niet de eerste keer dat iets als dit gebeurt. We zijn al zes, zeven jaar bezig met het verbeteren van de omstandigheden binnen de zoo. Maar het traject verloopt erg moeizaam, omdat we steeds geen toestemming krijgen voor de dingen die we willen doen”, aldus Isenia. Met betrekking tot de beveiliging doelt hij bijvoorbeeld op het bouwen van muren van minimaal 2,50 meter om het park heen. Dat past volgens de regels van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) niet binnen de omgeving. Maar de dierentuindirecteur vindt dat argument onzin. ,,Parke Tropikal was er al voor die regels er waren, dus voor ons moet een uitzondering gemaakt worden”, zegt hij. ,,Dat is ook in het belang van de overheid, omdat wij in beslag genomen dieren huisvesten. De mensen van wie ze zijn afgenomen, willen hun dieren terug hebben.” Ook voor de algemene veiligheid is het volgens hem belangrijk dat dieren niet zomaar het park af kunnen, wanneer ze zouden ontsnappen.
Momenteel lopen er wel beveiligers rond op het park, maar dat is niet voldoende, aldus Isenia. Behalve een omheining van hoge muren wil hij schrikdraad, beveiligingscamera’s en controle van identiteitskaarten aan de deur. Bovendien zou hij graag entreekosten in rekening brengen, ‘om het marginale volk tegen te houden’. Maar ook daar is volgens hem weer toestemming van de overheid voor nodig.
Doordat de directeur de afgelopen jaren steeds te maken had met verschillende ministers, die de zoo niet als prioriteit zagen, zijn er nog maar weinig stappen gemaakt. Nu lijkt het erop dat de ministeries de noodzaak van de maatregelen beginnen in te zien. Naar aanleiding van de incidenten is een afspraak gemaakt met ‘Komishon Figo’ van het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu. Begin volgende week gaat de commissie met Isenia om tafel. Voor dinsdag staat er een afspraak op de planning met het ministerie van VVRP.
Eerder trad de zoodirecteur al in overleg met minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina omdat de dierentuin te maken heeft met toerisme. Isenia hoopt in de toekomst ook de banden aan te halen met het ministerie van Justitie, vanwege de opvang van in beslag genomen dieren. En met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport om te werken aan educatie voor kinderen. ,,Er is een groeiende groep op Curaçao die respectloos omgaat met dieren”, concludeert hij. ,,We zouden moeten werken aan educatie van de jeugd om empathie te kweken, zodat het in de toekomst beter wordt”, aldus de directeur. De Staten vergaderen op maandag 27 november over de problemen van de zoo.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).