Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Leerlingen en leerkrachten van de Prinses Margrietschool op Buena Vista zijn gisteren naar huis gegaan vanwege de overlast van een doordringende stank. Dat heeft waarnemend diensthoofd Reginald Römer van de Dienst Openbare Scholen (DOS) tegenover deze krant verklaard.
Margrietschool dicht,,De overlast was zo groot dat er met het oog op de gezondheid van de kinderen en het personeel is besloten hen meteen naar huis te sturen. Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico. Vergeet niet dat ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen. De school moet dan net zoals een ouder het gedaan zou hebben, het belang van het kind vooropstellen. Er is niet gewacht om eerst de Isla en de Milieudienst in te schakelen. Die zijn later wel poolshoogte gaan nemen”, aldus Römer. De school heeft wel contact gehad met verantwoordelijk minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap Cultuur en Sport. De bewindsvrouw is akkoord gegaan met de sluiting. 
Volgens Römer is de veranderde windrichting mogelijk de reden van de stankoverlast. Het interim diensthoofd gaat ervan uit dat de lessen op school vandaag gewoon doorgaan. ,,Vrijdag is er weer gewoon school.” 
Fotograaf Jeu Olimpio van deze krant was gisterochtend bij de school om foto’s te maken en sprark met het hoofd van de school, Xiomara Mathilda. Zij verklaarde dat er leerlingen waren die als gevolg van de stank gingen overgeven, anderen begonnen te spugen. Sommige leerlingen hadden pijn op de borst terwijl anderen klaagden over keelpijn. Onder het personeel waren er mensen die last kregen van hoofdpijn, pijn op de borst en keelpijn.  
Navraag bij de Isla en het ministerie leerde dat zij inderdaad niet meteen op de hoogte zijn gebracht van de situatie. Woordvoerder Henny Cornelia van de Isla verklaarde dat de overlast mogelijk door de raffinaderij werd veroorzaakt maar dat het niet 100 % zeker is. 
,,Wij hebben onderzocht of er gisterochtend een bijzondere situatie was. Omstreeks 07.30 uur hebben we een drain van het zogeheten zure water gehad. Het kan zijn dat de amoniak die daarbij vrijkomt voor de overlast heeft gezorgd. Als je kijkt naar de klachten die de kinderen hadden, zoals pijn op de borst, dan kan dat door de amoniak zijn veroorzaakt. Aan de ander kant is het raar dat de Duarteschool die daar vlak in de buurt staat, geen overlast heeft gehad. We zullen vrijdag moeten kijken of er nog steeds klachten zijn.” Er staat voor vandaag geen drain van het zure water gepland, aldus Cornelia.
De overlast is voor burger Sanne Santoso de aanleiding geweest om een mail naar Prinses Margriet, de beschermvrouw van de school, te sturen. In de mail schrijft zij dat zij ten einde raad is. De bevolking van Curaçao gaat jarenlang gebukt onder de enorme vervuiling van de Isla. ,,Dit is een noodkreet, de vervuiling moet stoppen”, aldus de mail. De mail eindigt met de opmerking: ,,De kinderen van Curaçao moeten worden beschermd!”. In de mail is ook een overzicht opgenomen van de periode 19 november 2008 tot en met heden. Daarbij wordt aangegeven welke scholen in die periode tijdelijk moesten sluiten als gevolg van de overlast van de raffinaderij.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).