Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In 2015 heeft de ombudsman 641 verzoeken van rechtzoekende burgers en organisaties ontvangen die voornamelijk door middel van interventie zijn afgehandeld.

 

KranshiDe meeste in behandeling genomen verzoeken (252) betroffen het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD, 53), gevolgd door Justitie (49) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP, 39). Financiën en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) hebben een gedeelde vierde plaats met 32 verzoeken. Dit blijkt uit het onlangs aan de Staten aangeboden jaarverslag 2015 van de ombudsman.
Als deze verzoeken nader gespecificeerd worden, dan blijken de meeste klachten binnen BPD te maken te hebben met het bevolkingsregister (Kranshi, 33).
Bij Justitie gaat het veelal om klachten met betrekking tot de Toelatingsorganisatie en het Korps Politie Curaçao (KPC), allebei 15 klachten in 2015. De Voogdijraad en het ministerie zelf scoren met respectievelijk 10 en 7 klachten.
De meeste klachten bij VVRP betroffen Domeinbeheer (22), bij SOAW de buurthuizen (15) en de dienst Arbeidszorg (14) en bij Financiën de nieuwe belastingorganisatie (18).
Van de 641 verzoeken heeft de ombudsman er 519 in behandeling genomen waarvan in 2015 reeds 495 verzoeken als volledig afgehandeld kunnen worden beschouwd. Overigens, zo blijkt uit het cijfermatige overzicht, zijn niet alle verzoeken bij de ombudsman aan het goede adres. Van de 641 verzoeken waren er 252 (40 procent) die binnen de bevoegdheid van de ombudsman vallen. De meeste (234) zijn via interventie opgelost en 18 zijn in 2016 nog in behandeling.
De meeste verzoeken, 267 (42 procent), vallen niet binnen de bevoegdheid van de ombudsman, maar zijn toch behandeld in overleg met de betrokken overheids-nv of -stichting. Van deze categorie zijn 261 verzoeken afgehandeld via interventie. De rest is in 2016 nog in behandeling. Verzoeken die niet vallen onder de bevoegdheid van de ombudsman en die alleen verwezen worden naar de betreffende instantie zijn er in totaal 122.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.