Al het nieuws

Coalitie van 12 is rond, Leeflang en Moses zijn bereid aan te sluiten.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De winnende partij van de verkiezingen, de MAN van Hensley Koeiman, is er gisteren op de Dag van het Land Curaçao in geslaagd een meerderheid bijeen te brengen.

kabinetkoeiman

MAN (4), PAR (4), PNP (2) en Pueblo Soberano (2) hebben een bereidwilligheidsverklaring getekend.
Daarmee is een meerderheid van 12 zetels in de Staten een feit. Dat zal vandaag aan gouverneur Lucille George-Wout meegedeeld worden. Campagneleider van de MAN Kenneth Gijsbertha zal dan als informateur benoemd worden, waarna de details verder uitgewerkt kunnen worden, zo zei Koeiman gistermiddag na afloop van het overleg met de drie andere partijen.
Ook is een bredere coalitie nog niet uitgesloten, aldus Koeiman. Er wordt gekeken of er mogelijk aansluiting komt van Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang en Movementu Progresivo van Marilyn Moses. Zij haalden allebei één zetel. Tegenover deze krant laat zowel Leeflang als Moses weten bereid te zijn een coalitie met MAN-signatuur te ondersteunen.
,,Elke coalitie met MAN als winnende partij aan het hoofd is voor ons oké”, laat Leeflang desgevraagd weten. ,,MAN heeft ons vrijdag gepolst of wij zo’n coalitie zouden steunen en daar hebben we in toegestemd. We beseffen dat we slechts één zetel hebben en daardoor geen voorwaarden of condities kunnen stellen. We hebben alleen aangegeven dat we niet met partijen willen samenwerken die verdachten en veroordeelden in functie hebben.”
Moses geeft aan dat haar partij bereid is tot het vormen van een regering ‘waarbij MAN de trekker’ is. ,,Wij zijn vrijdag ook door MAN benaderd en wij steunen zo’n coalitie. We laten de formatie van zo’n kabinet helemaal aan de MAN over, dat is de grootste partij.”
Gijsbertha, die officieel nog geen informateur is, liet gistermiddag weten dat het vaststaat dat bij een kabinet-Koeiman de premier en dus minister van Algemene Zaken door de MAN wordt aangeleverd. PAR-leider Zita Jesus-Leito liet na afloop van het overleg weten dat haar partij graag opnieuw de post van Economische Ontwikkeling vervult. ,,Op deze historische dag hebben wij een bereidwilligheidsverklaring getekend, wat de basis vormt voor een stabiele regering waarbij we gaan zorgen voor een integer en duurzaam bestuur”, aldus Jesus-Leito tegenover deze krant.
De details over het invullen van de portefeuilles komt pas aan bod als de gouverneur officieel een informateur heeft benoemd, maar Jesus-Leito liet weten verder interesse te hebben in de ministerspost van Onderwijs. PS-leider Jaime Cordoba liet zich na afloop ontvallen dat de partij wel oren heeft naar Gezondheid en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Humphrey Davelaar van de PNP gaf aan dat zijn minister Suzy Camelia-Romer goed werk heeft verricht bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en dat hij hoopt dat zij daar het werk kan voortzetten. Alternatieve ministersposten zouden Gezondheid of Bestuur, Planning en Dienstverlening kunnen zijn, aldus Davelaar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.