Al het nieuws

Van onze correspondent

Amsterdam - Lang heeft het er om gespannen of er dit keer wel een Caribische boot zou meevaren. Aanvankelijk zou dat onder de vlag van Octa (de organisatie van overzeese landen en gebieden die verbonden zijn met de Europese Unie) gebeuren, maar dat plan strandde in de Brusselse bureaucratie.

parade
Ocan-voorzitter Glenn Helberg en Angelo Tromp, cultureel attaché op het Arubahuis, zetten toch door, maar liepen tegen een nieuwe teleurstelling aan toen de meest betrokken ministeries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) niet bereid waren bij te dragen in de kosten.
Een aantal bedrijven was dat wel waaronder het Zuid-Afrikaanse Bos ice tea. Op het laatste moment kwam het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een bijdrage van 3.000 euro over de brug. ,,Ik heb ze gebeld en gezegd: ik doe zo veel voor jullie en dat doe ik allemaal vrijwillig", aldus Helberg. Dat hielp. Met het vaargeld van de ruim honderd opvarenden kon de begroting alsnog sluitend worden gemaakt.
Alle reden dus voor een uitgelaten stemming zaterdag bij het verzamelpunt aan de Veemkade, in de slagschaduw van een reusachtig cruiseschip. De praktijk van Helberg, in het dagelijkse leven jeugdpsychiater, deed dienst als make-up- en kleedruimte met op de bank een berg 'engelenvleugels'. De weg naar het kantoor was makkelijk te vinden door het spoor van glittertjes te volgen.
Voor vertrek werd nog druk het 'What the world needs now' geoefend, terwijl Tromp de haperende geluidsinstallatie aan de praat probeerde te krijgen en iemand nog snel de bijna vergeten zak met handschoenen - in alle kleuren van de regenboog - ophaalde. Na een laatste instructie van 'kapitein Helberg' zette het Ocan-schip koers naar het startpunt om zich bij de 79 andere deelnemers te voegen.
Onder een stralende zon trok de bonte parade door de Amsterdamse grachten, luid toegejuicht door de meer dan 500.000 toeschouwers die zich op kaden en bruggen hadden verzameld. In de loop van de avond maakte de jury de uitslag bekend en incasseerde Helberg de welverdiende eer naar werken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.