Al het nieuws

Fractievergoeding aanzienlijk naar beneden bijgesteld

Van onze correspondent
Kralendijk - Tweede Kamerlid Peter van Haasen (PVV) is tevreden over het besluit van de eilandsraad van Bonaire om de fractievergoeding naar beneden bij te stellen. Op zijn LinkedIn-pagina zegt hij dat zijn vertrouwen niet is geschaad.

BONNietgeschaadEr is veel te doen geweest over de fractievergoeding van de eilandsraad van Bonaire. De raad had deze vergoeding vorig jaar exorbitant verhoogd met 255 procent, naar 0,9 procent van de begroting. Dit hield in dat ieder raadslid vanaf 1 januari 2024 een bedrag van ruim 153.000 dollar te besteden heeft voor ondersteuning van de werkzaamheden. Niet alleen op het eiland maar ook in Den Haag werd hier schande van gesproken. ,,We hebben toenmalig staatssecretaris Van Huffelen gevraagd om met de eilandsraad in gesprek te gaan over deze verhoging. Dit had echter weinig resultaat. Na enkele maanden kreeg ik te horen dat zij er niet veel aan kon doen, omdat dit onder het eigen budgetrecht van de eilandsraad valt”, aldus Van Haasen.
Kort daarna kwam Van Huffelen met het verzoek aan de Tweede Kamer om de vrije uitkering voor Bonaire te verhogen met 8,6 miljoen euro. Aangezien dit onder het budgetrecht van de Tweede Kamer valt, besloot Van Haasen een motie in te dienen om deze uitkering niet toe te kennen. De redenering was dat als de eilandsraad voldoende middelen heeft om zijn eigen vergoeding zo extreem te verhogen, extra financiële steun vanuit Den Haag onnodig zou zijn. ,,Deze motie sloeg in als een bom op Bonaire; mijn telefoon stond daarna roodgloeiend.”
Na de toezegging dat de verhoging van de fractievergoeding zou worden heroverwogen en verlaagd, heeft Van Haasen de motie aangehouden om zo een stok achter de deur te hebben. ,,Mijn vertrouwen is niet geschaad omdat de verhoging nu significant is verlaagd. De besparing kan oplopen tot 1 miljoen dollar, wat ten goede komt aan de bevolking.” Hoewel de vergoeding nog steeds erg hoog is in vergelijking met Nederlandse normen, wil hij geen appels met peren vergelijken. ,,Er zijn immers weinig kleine Nederlandse gemeenten met een internationaal vliegveld en een zeehaven en die ook nog eens te maken hebben met de problematiek van een klein land.”
De eilandsraad heeft deze week besloten dat iedere raadsfractie vanaf 1 januari 2025 een vast bedrag van 60.000 dollar krijgt voor ondersteuning plus 30.000 voor iedere extra zetel. Voor een fractie van drie personen betekent dit een bedrag van 120.000 dollar per jaar in plaats van het huidige bedrag van ruim 460.000 dollar. Een eenmansfractie gaat van 153.400 naar 60.000 dollar. De eilandgriffier heeft de opdracht gekregen om de wijzigingen uit te werken en Van Haasen zegt dat hij hoopt dat daarbij ook wordt gekeken naar een regeling voor de verantwoording van de fractievergoeding, zodat de gemaakte uitgaven goed te rechtvaardigen zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.