Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De eerste week van het werkbezoek van de eilandsraad van Bonaire aan Nederland zit erop.

beswerkbezoekHet bezoek stond in het teken van gesprekken en bijeenkomsten ter voorbereiding op toekomstige uitdagingen en ontwikkelingen. Ook de eilandsraden van Saba en Sint Eustatius nemen deel aan het werkbezoek.
Vorige week maandag werd begonnen met een aantal sessies waarin de raadsleden informatie kregen om zich gezamenlijk voor te bereiden op wat er ging komen. Op dinsdag 18 juni is er overlegd met vertegenwoordigers van beroepsverenigingen van raadsleden, wethouders en griffiers. Het hoofdthema van de ochtend was het opzetten van een ondersteuningsprogramma voor de eilandsraad, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Er is onder meer gesproken over een Memorandum of Understanding over dit programma. Tijdens de afscheidsreceptie van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen, later die dag, sprak de eilandsraad de waardering uit voor de toewijding en inzet van Van Huffelen voor de eilanden van Caribisch Nederland.
Woensdag 19 juni is het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) bezocht. Hier hadden de eilandraadsleden een gesprek met gemeenteraadsleden die recentelijk een raadsenquête hebben uitgevoerd. Dit bezoek bood volgens de raad waardevolle inzichten voor de ontwikkeling van soortgelijke onderzoeken op de eilanden. Later op de dag had de eilandsraad opnieuw een meeting met Van Huffelen in het gebouw van BZK. Dit gesprek was bedoeld om de laatste zaken af te ronden voor wat betreft Koninkrijksrelaties. Het was ook een moment om officieel het cadeau namens de eilandsraad te overhandigen.
Donderdag stond het ministerie van Financiën op de agenda. De vertegenwoordigers van de 3 eilanden spraken daar hun zorgen uit over de belastingplannen en -aanpassingen. De teneur van het gesprek was dat de eilandsraden unaniem niet blij zijn met de aanpassingen, zo weet een nieuwssite te melden. Het zou dan voornamelijk gaan over de voorgenomen drastische verlaging met zo’n 200.000 dollar per jaar van de grens om in het hogere tarief van de inkomstenbelasting te vallen en de verhoging van het zogenoemde ‘gebruikelijk loon’ waarover kleine zelfstandigen worden belast. Gezamenlijk gaan de eilandsraden een brief opstellen om hun specifieke behoeften en uitdagingen te benadrukken.
Na het gesprek bij Financiën ging een gedeelte van de delegatie naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor een gesprek met vertegenwoordigers van het ProDemos-programma over de mogelijkheden voor de introductie van een participatie-onderwijsprogramma voor Bonaire. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat inwoners zelf kunnen doen om invloed uit te oefenen in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa. Tijdens dit gesprek zijn afspraken gemaakt om op korte termijn dit programma, speciaal voor schoolkinderen, op de eilanden te introduceren om hen te onderwijzen over de concepten van de democratie.
Ook deze week hebben de eilandsraden het druk. Gisteren stond de BES-top op het programma en verdere gesprekken over de herziening van de WolBES en FinBES. Ook zullen de bezoekers uit Caribisch Nederland deelnemen aan het VNG-congres, gevolgd door een bezoek aan Ameland. Hier staat een intensief programma van een paar dagen gepland, gericht op het uitwisselen van kennis en ervaringen met de lokale gemeenschap en bestuurders.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.