Al het nieuws

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019

Van onze correspondent
Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de nieuwe linkse combinatie er 730 (41 procent).

BONopkomstGezaghebber Nolly Oleana heeft afgelopen vrijdag al bekendgemaakt dat op Bonaire 1.806 mensen hun stem hebben uitgebracht voor de Europese verkiezingen. Er werden 9 blanco stemmen en 13 ongeldige stemmen uitgebracht. In totaal waren er 15.013 stemgerechtigden. Dit betekent dat er een opkomst was van 12 procent. Ter vergelijking: In 2019 mochten 12.747 hun stem uitbrengen waarvan 1.323 zich daadwerkelijk meldden bij een stembureau, een opkomst van 10,38 procent.
Maandag maakte Oleana bekend op welke partijen is gestemd. Deze bekendmaking mocht niet eerder plaatsvinden omdat pas op zondag de verkiezingen in alle Europese landen waren afgerond. Op Bonaire heeft GroenLinks-PvdA zoals gezegd met ruime marge de Europese verkiezingen gewonnen. De partij behaalde een totaal van 730 stemmen, bijna twee maal zo veel als de nummer twee, D66. De op Curaçao geboren Kenville Kleinmoedig, nummer 18 op de lijst van GroenLinks-PvdA, kreeg de meeste stemmen: 553. D66 moest het doen met 342 stemmen waarvan er 259 naar staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen gingen. De derde partij op Bonaire is de PVV, die kreeg 172 stemmen. Op de VVD stemden 151 mensen.
Van Huffelen heeft op Saba en Sint Eustatius ook veel voorkeursstemmen gekregen. Op Sint Eustatius stemde meer dan 50 procent van de kiezers op haar en op Saba bijna 40 procent. Op Statia brachten 189 mensen een stem uit. D66 werd de grootste partij met 107 stemmen, waarvan 97 op Van Huffelen. Tweede partij op het eiland werd GroenLinks-PvdA met 42 stemmen. Op Statia stonden 1.918 kiezers geregistreerd, daarmee was de opkomst lager dan 10 procent.
Op Saba werd D66 eveneens de grootste partij met 73 stemmen, waarvan 62 op lijstduwer Van Huffelen. De tweede partij werd GroenLinks-PvdA met 32 stemmen. Op het eiland brachten 156 van de 915 stemgerechtigden hun stem uit, een opkomst van 17 procent. Kleinmoedig kreeg na Van Huffelen de meeste voorkeursstemmen: 15 op Sint-Eustatius en 10 op Saba. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november had Van Huffelen ook veel stemmen gekregen op de twee eilanden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.