Al het nieuws

Brand op de landfill minder snel gedoofd dan verwacht

Van onze correspondent
Kralendijk - Een groot deel van Bonaire had tot zaterdagavond laat last van een branderig gevoel in keel en ogen door de rook die vrijkwam bij de brand op de landfill bij Lagun. Zaterdag om 19.30 was de rode gloed van het vuur nog goed zichtbaar.

BONrookDe brand brak vrijdagmiddag rond 15.00 uur uit op het gedeelte waar onder meer autobanden worden gedumpt. De enorme zwarte rookwolk was vanaf grote afstand waar te nemen en trok met de wind richting Sabadeco. Op sociale media vroegen inwoners zich af wat ze moesten doen. De Rijksoverheid reageerde pas om 18.00 uur met een kort, weinig zeggend berichtje. ,,Op vrijdagmiddag 10 mei is bij landfill\Selibon door een nog onbekende oorzaak een brand ontstaan. Bij de brand komt veel rook vrij. De brand is onder controle maar het doven gaat nog enkele uren duren. Heeft u last van de rook? Het advies is om ramen en deuren te sluiten. Rook is nooit gezond”, aldus RCN. De lokale overheid en Selibon lieten op dat moment niet van zich horen.
Dat het doven nog enkele uren zou duren bleek ‘wishful thinking’. Zaterdagochtend steeg er nog steeds een rookwolk op vanaf de landfill. Deze was minder zwart dan een dag eerder maar de overlast was er niet minder om. Mensen die in de buurt van de vuilstort wonen lieten in een interview met Bonaire.nu weten dat ze hun huis ontvlucht waren omdat ze gezondheidsproblemen ervaarden. Ze hebben hun toevlucht gezocht tot Buddy Dive, zo liet de nieuwssite weten. Selibon kwam die avond om 19.00 uur voor het eerst met een bericht over de stand van zaken op de landfill. Naar aanleiding van de brand was er een stakeholderbijeenkomst gehouden om de stand van zaken te bespreken. ,,De situatie rond de brand is dat de brand momenteel nog actief is, maar het is niet meer zo ernstig als gisteren. Selibon nv en de bandweer houden de situatie nauwlettend in de gaten”, aldus Selibon. Hun advies voor bewoners was om ramen en deuren gesloten houden om eventuele rook in huis te minimaliseren. ,,Morgen zullen de voorbereidingen beginnen om het getroffen gebied zo snel mogelijk af te dekken. Er wordt verwacht dat de wind zal draaien, waardoor er mogelijk overlast van rook en as over een groot deel van het eiland kan ontstaan.”
Bij het uitgaan van het persbericht was de wind al gedraaid in de richting van Lagun Hill. Daar en verder op het eiland hadden de bewoners al enige tijd last van een scherpe geur die op de ogen en de keel sloeg. Opmerkelijk is dat Selibon en zowel de lokale als de Rijksoverheid tot gisteravond met geen woord repten over de oorzaak van de brand en wat er precies brandde. Op basis van dergelijke informatie zou er een keus kunnen worden gemaakt om tijdelijk ergens anders naartoe te gaan. Uit berichten op sociale media lijkt het bijna zeker te gaan om autobanden en bij het verbranden hiervan komen afvalstoffen vrij die kankerverwekkend zijn. Ook gaat het verhaal, er zou zelfs een filmpje van zijn, dat de brand is aangestoken. Dat dit waarschijnlijk geen ‘broodje aap’-verhaal is blijkt uit opmerkingen van omwonenden dat er met regelmaat brandjes zijn op de landfill. Gisteren is er geen update meer geweest over de situatie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.