Al het nieuws

Extra controle tijdens Dia di Rincon

Van onze correspondent
Kralendijk - De kustwacht heeft onlangs, samen met de Multidisciplinaire Hub Bonaire (MMHB) en Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) geconstateerd dat het vaargedrag van waterscooters en boten op bepaalde locaties steeds gevaarlijker wordt.

bonvaargedragMet Dia di Rincon in het vooruitzicht reden om de touwtjes wat strakker aan te trekken.
De MMHB, bestaande uit douane, Koninklijke Marechaussee, kustwacht, Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), ziet de laatste tijd steeds meer gevaarlijk vaargedrag in de omgeving van Klein Bonaire, Te Amo Beach, Donkey Beach, het havengebied, Cha Cha Cha Beach en Spice Beach. Daarom worden de regeltjes waar watersporters zich aan moeten houden nog een keer uitgelegd.
Booteigenaren zijn verplicht om te allen tijde hun geldige registratie en vaarvergunning bij zich te hebben. Daarnaast moeten alle vaartuigen, inclusief waterscooters, rekening houden met duikers, snorkelaars en strandbezoekers van Bonaire. De vaarsnelheid van boten en jetski’s in het Bonaire National Marine Park is maximaal 10 km per uur (5,5 knopen). Het Marine Park loopt vanaf de hoogwaterlijn tot 60 meter waterdiepte en ten minste 75 meter uit de kust. Aan strandbezoekers wordt gevraagd om het registratienummer van een boot (B-nummer) te noteren in geval van onveilige situaties en dit nummer te melden bij het kustwacht, de havenmeester of Stinapa. Wanneer de juiste locatie en de bootregistratienummers kunnen worden gemeld en er foto’s of filmpjes kunnen worden opgestuurd helpt dat om meldingen zo goed mogelijk af te handelen.
Alle boten die vanuit de omringende eilanden naar Bonaire varen, moeten bij motor- en/of technische problemen terugkeren naar hun haven van vertrek, indien deze dichterbij is. ,,Mocht een vaartuig vertrekken uit Aruba en technische problemen ondervinden en dichter bij Curaçao zijn, dan adviseren we om naar Curaçao te varen. Dit is om te voorkomen dat er een eventuele noodsituatie met motorpech ontstaat”, aldus de kustwacht.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.