Al het nieuws

Aangewezen zones voor verschillende gebruikers

Van onze correspondent
Kralendijk - De Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) presenteerde onlangs een nieuw bestemmingsplan voor het Lac-gebied.

bonbestemmingHet nieuwe bestemmingsplan heeft tot doel de natuur te beschermen, gebruikersconflicten te voorkomen en veilig recreatief gebruik van de baai te bevorderen.
Lac Bay is de grootste semi-ingesloten baai van Caribisch Nederland en het grootste gebied op Bonaire waar koraalriffen, zeegrasvelden en mangrovebossen samen voorkomen. Het is een gebied dat speciaal wordt beschermd omdat het een aangewezen Ramsar-gebied en een wetland van internationale betekenis is. Het is ook van groot cultureel en historisch belang, een belangrijke broed- en kraamkamer voor verschillende soorten, een rustplaats voor vogels en een foerageergebied voor wereldwijd bedreigde zeeschildpadden.
Het nieuwe bestemmingsplan dat tijdens het Lac Bay stakeholderoverleg op 7 december 2023 bekend werd gemaakt is volgens Stinapa begrijpelijk voor zowel bewoners als toeristen en maakt duidelijk waar en hoe bezoekers veilig gebruik kunnen maken van de baai. Er worden zones aangegeven voor windsurfen, kajakken en snorkelen. Adviezen voor het nieuwe bestemmingsplan zijn volgens Stinapa in meerdere sessies opgesteld met de input van verschillende stakeholders die in het gebied actief zijn en het treedt in 2025 in werking.
Sinds het eerste bestemmingsplan in 1999 is het gebruik van de Lac Bay ingrijpend veranderd waardoor volgens Stinapa een geactualiseerd bestemmingsplan noodzakelijk was geworden ‘om duurzaam gebruik van het gebied mogelijk te maken’. Een van de conclusies van de stakeholdersessies was dat het oude bestemmingsplan te complex was en geen ruimte bood aan enkele van de nieuwere watersporten die bezoekers willen beoefenen. In het nieuwe, vereenvoudigde, bestemmingsplan zijn een commerciële zone, een no-go ongestoord natuurgebied, een vaar- en windsurfzone en een zone voor algemene recreatie opgenomen. Een kaart met de nieuwe zones is te bekijken op de Facebookpagina van Stinapa en een uitleg is te bekijken op hun YouTube-kanaal.
Het doel is om ervoor te zorgen dat bezoekers van Lac de juiste zones gebruiken voor de verschillende activiteiten. ,,Dit om risico's op conflicten tussen gebruikers te verminderen, de natuur te beschermen en de veiligheid van bezoekers te waarborgen”, aldus Stinapa. Een spannende toevoeging aan de zone met mangroven is volgens de natuurbeschermingsorganisatie om bij Pariba di Cai (achter Lac Cai) een gebied te creëren speciaal voor 'low speed' watersporten, waaronder stand-up paddleboarding (SUP). De mangrovekanalen kunnen dan ook door paddleboarders worden verkend.
Het ontwerpbestemmingsplan zal in januari 2024 worden afgerond. ,,We zijn erg blij met de interesse en betrokkenheid van de directe stakeholders bij de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan voor Lac. Dit betekent dat de zonering het huidige gebruik weerspiegelt dat de direct belanghebbenden voor ogen hebben”, aldus Judith Raming, manager van het mariene park. Ze zegt ook erg geïnteresseerd te zijn in de input van het grote publiek over hoe zij voorzien dat dit ecologisch, economisch en cultureel belangrijke gebied duurzaam wordt gebruikt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.