Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - De Staat deelt de zorgen over klimaatverandering voor Bonaire en de betrokkenheid van de inwoners en Greenpeace bij dit onderwerp wordt zeer gewaardeerd. De Staat vindt tevens dat ze genoeg doet om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Dit blijkt uit een antwoord van staatssecretaris Alexandra van Huffelen van 18 oktober aan Greenpeace op de sommatiebrief van de natuurbeschermingsorganisatie over klimaatverandering en Bonaire.

F13 BONOP Staat deelt klimaatzorgenOp 11 mei 2023 stuurde Greenpeace via haar advocaat namens zeven inwoners van Bonaire en Greenpeace Nederland een sommatiebrief ten behoeve van klimaatrechtvaardigheid voor de inwoners van Bonaire. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire en wordt de Staat verzocht om de nodige adaptatiemaatregelen te treffen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast wordt gevraagd om een aanscherping van het klimaatmitigatiebeleid voor Europees Nederland. Inmiddels hebben de betrokken ministers gesprekken gevoerd over dit onderwerp, zo laat Van Huffelen weten.

In een eerste gesprek op 5 september 2023 zijn de zorgen die bij de inwoners van Bonaire leven over de gevolgen van klimaatverandering besproken. Ook is afgesproken het gesprek voort te zetten en zijn afspraken gemaakt, onder andere over verdere betrokkenheid bij het proces rond de klimaattafel Bonaire naar aanleiding van het adviesrapport ‘Het is nooit te laat’ van Ed Nijpels. Op 27 september 2023 heeft een vervolggesprek plaatsgevonden met ambtenaren van de drie ministeries. In de gesprekken kwam volgens Van Huffelen naar voren dat er een gebrek aan overzicht is van alle onderzoeken die reeds beschikbaar zijn en die nog lopen. ,,Dit is een signaal dat zeker wordt opgepakt”, aldus de staatssecretaris.

Vervolgens komt ze in haar brief met een overzicht van recente onderzoeken die vanuit verschillende ministeries hebben plaatsgevonden of plaatsvinden op terreinen die betrekking hebben op klimaatadaptatie op Bonaire. Het betreft zes onderzoeken vanaf 2016 tot en met 2023. Op 19 en 20 oktober worden in het Terramar museum op Bonaire presentaties en workshops gehouden. Tijdens deze bijeenkomst worden de nieuwe KNMI’23 Klimaatscenario’s voor Caribisch Nederland (CN) en een eerste versie van de Klimaateffectatlas voor CN gepresenteerd. ,,Deze vormen de eerste stap richting een klimaatadaptatiestrategie. Ze geven weer wat de mogelijke risico's zijn die zich in de toekomst gaan voordoen.” Het kabinet heeft inmiddels een miljoen euro beschikbaat gesteld waarmee Bonaire, Saba en Sint-Eustatius samen met het kabinet aan de slag kunnen met hun eigen klimaatplannen.

De aanvullende eis is dat Nederland een klimaatbeleid moet voeren dat overeenkomstig zijn ‘fair share’ is. Volgens Van Huffelen erkent de Staat de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan door emissiereductiemaatregelen te nemen en zal Nederland zich houden aan de Overeenkomst van Parijs. ,,We zullen een bijdrage leveren aan het nastreven van het doel van de Overeenkomst, namelijk het beperken van de mondiale temperatuurstijging tot ruim onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur de stijging ervan te beperken tot 1 graad.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.