Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het bestuurscollege van Bonaire staat voor de belangrijke opgave om de gerealiseerde verbeteringen op het terrein van het financieel beheer structureel te verankeren binnen de organisatie van het openbaar lichaam.

bonverankerenDit heeft het College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Cft) in gesprek met het bestuurscollege van Bonaire benadrukt. Het versterken van de uitvoeringskracht is daarbij een cruciaal thema.
Bonaire zette de afgelopen jaren belangrijke stappen om het financieel beheer te verbeteren. De inspanningen van het openbaar lichaam werden begin dit jaar bekroond met een goedkeurende accountantsverklaring bij de jaarrekening over het begrotingsjaar 2022. Het Cft spoort het BC aan om de financiële functie binnen de gehele organisatie te versterken om behoud van de goedkeurende verklaring zeker te stellen en uit zijn zorgen over de beperkingen in de uitvoeringskracht van het openbaar lichaam. ,,Deze beperkingen komen ook tot uiting in de uitvoering van de begroting 2023. Uit de realisatiecijfers over het eerste halfjaar van 2023 blijkt dat Bonaire wederom afstevent op een overschot, terwijl de vastgestelde begroting uitgaat van een tekort voor 2023”, aldus het Cft dat met het BC over de begroting voor 2024 sprak en constateerde dat Bonaire, na meerdere jaren een tekort te hebben begroot, nu meerjarig een sluitende begroting presenteert. De wijze waarop Bonaire de bijzondere uitkeringen raamt in de begroting blijft, naar het oordeel van het Cft, een belangrijk aandachtspunt. ,,Bonaire neemt alleen de structurele bijzondere uitkeringen op in de begroting, waardoor de begroting geen accuraat beeld geeft van de daadwerkelijke omvang van de begroting. Dit beperkt niet alleen het sturend vermogen van de begroting, maar ook de kaderstellende rol van de eilandsraad bij vaststelling van de begroting.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.